Aplec de Caramelles
Sant Julià de Vilatorta

  Osona
  Sant Julià de Vilatorta
  595

  Coordenades:

  41.92245
  2.32548
  444070
  4641386
  Número de fitxa
  08220-246
  Patrimoni immaterial
  Tipologia
  Música i dansa
  Contemporani
  Segle
  XX-XXI
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Científic
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta
  Autoria de la fitxa
  Virgínia Cepero González

  El primer Concurs de Caramelles de Sant Julià de Vilatorta es va organitzar l'any 1977, i des de llavors, es celebra anualment el primer diumenge després de Pasqua.
  Actualment, el tradicional concurs ha canviat el seu antic format pel d'un Aplec Caramellaire, amb menys colles però amb una participació més activa.
  La celebració comença al matí, a la plaça de l'Ajuntament, amb la trobada de les colles i l'esmorzar, consistent en una xocolatada amb coca i vi dolç.
  Un cop acabat l'esmorzar es fa el tomb pels carrers del nucli antic. La colla amfitriona canta els Goigs del Roser i, en les places i cruïlles de carrers, una de les colles convidades canta una peça de caramelles.
  Després, a la plaça Major, es fa l'actuació de totes les colles, que interpreten quatre o cinc peces cadascuna.
  Al migdia, es celebra un dinar de germanor, seguit d'actuacions improvisades. Finalment es conclou amb el "cant dels adéus".
  L'Aplec de Caramelles de Sant Julià de Vilatorta s'ha convertit en un clàssic, que té per objectiu conservar i fomentar la cantada de Caramelles a molts pobles, i impulsar la creació de noves peces i estils.

  L'any 1977, l'ajuntament de Sant Julià de Vilatorta va organitzar el I Concurs de Caramelles, amb el impuls de Josep Verdaguer.
  Cada colla caramellaire participant era obsequiada amb un cabrit.

  CARRERA, A. [et al.] (1990). Les caramelles del Roser de Sant Julià de Vilatorta. Sant Julià de Vilatorta: Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta, p. 131.