Antigues escoles
Matadepera

Josep Domènech i Mansana
    Protecció Parcial (Número 60 del Catàleg de Béns del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal).
    Sí (IPA)
    Ajuntament de Matadepera (Plaça de l’Ajuntament, 1 – 08230 – Matadepera)
    Jordi Montlló Bolart

Conjunt format per dos edificis iguals, de planta rectangular situats a banda i banda del carrer de Joan Paloma i que corresponen als pavellons de les antigues escoles, un per als nens i l’altre per a les nenes. Consten d’una única planta.

La coberta és de teules en forma  de pavelló o a la holandesa, amb un ràfec perimetral. Té un sòcol de paredat  i parament de maó arrebossat. Els maons vistos es troben al voltant de les finestres o en els ampits d’aquestes com a únic element ornamental.

Les façanes principals s’estructuren simètricament  partir de tres eixos de verticalitat. Les façanes laterals s’ordenen agrupant els dos tipus de finestres existents.

Actualment un dels edificis està destinat a parc de Bombers i l’altre a dependències policials.

La construcció s’inicia arran del Reial Decret de 23 de novembre del 1920, que crea l’Oficina Técnica de Construcción de Escuelas . L’Ajuntament cedeix un solar municipal a l’estat per a la construcció de les escoles. El cost de l’obra fou de 70.000 pessetes.

L’edifici construït l’any 1925 és obra de l’arquitecte Josep Domènech i Mansana, que des de 1917 treballà pel Ministerio de Instrucción Pública i que construí altres grups escolars similars.

Josep Domènech i Mansana (1885 - 1973) és nascut a Barcelona, fill de Josep Domènech i Estepà i  de Neus Mansana. Es va titular com a arquitecte l'any 1909, després d'aprovar els exàmens de Revàlida en l'Escola Superior d'Arquitectura de Barcelona el 19 de desembre de 1909. Va ser arquitecte del Ministeri d'Instrucció Pública des de 1917 i professor de l' Escola d'Arts i Oficis Artístics de Barcelona. Fou arquitecte municipal de Sant Celoni, on va construir l'ajuntament i l'escorxador (1925). També té obra a Terrassa, Barcelona o Esparraguera.

L’any 1939, durant la Guerra Civil espanyola pateixen danys a conseqüència dels bombardeigs. Per tal de reconstruir l’edifici calia demanar l’ajut econòmic de la Comisión Provincial del Servicio Nacional de Regiones Devastadas y Reparaciones. Per no haver de reconèixer que havien estat l’exèrcit colpista, van haver de dir que havia estat l’aviació republicana els autors dels danys.

Les rierades de l’any 1962 tornen a malmetre els edificis i fins els 1966 no s’hi tornen a fer classes. L’any 1979 es comença a tramitar la construcció d’un nou grup escolar que pugui acollir tots els alumnes de Matadepera, la majoria dels quals ha d’anar a escoles de Terrassa.

Arxiu Històric del Col·legi Oficial d'Arquitectes de Catalunya ,COAC H105A/15/151