Antiga Casa Francesc Vilardell
Moià

Carretera de Vic

Eclecticisme
    Si, IPA nº 48, ACCN 16717
    Cristina Casinos

Casa de planta quadrada de dos pisos més golfes amb tres tribunes adossades a la planta baixa i dos terrats (que corresponen a dues tribunes), un d'ells cobert. La coberta és de teula àrab i plana alacantina, a dues vessants, asimètrica.
    El seu entorn és eclèctic neoromànic formant una falsa capella. A la banda est hi ha una reproducció de claustre obert amb vuit arcs i una torre que vol imitar un campanar romànic de quatre pisos. L'interior és modernista, té una escala central que distribueix els àmbits, a la planta terra hi ha dues sales dividides per una porta amb vitralls decorats amb temes florals. El pis de dalt es reserva a les habitacions. La sala menjador té unes boniques finestres amb festejadors. És interessant també el treball de la fusta de les baranes, portals, arrambadors i els voltants de les xemeneies.

L'edifici va ser construït amb la idea d'estiueig per part de la família Vilardell originària de Moià. La construcció data de les dues primeres dècades del s. XX. La part neoromànica, una mica posterior, és feta amb blocs de ciment a cara vista de la casa Bein de Barcelona, aprofitant la motllada del poble espanyol.

Serra i Coma, R (1992); Servei del Patrimoni Arquitectònic. Generalitat de Catalunya. Barcelona.