Antic camí Talamanca-Navarcles Talamanca

Bages
Zona ponentina del terme municipal de Talamanca
Carretera BV1221 tram Talamanca-Navarcles i camí de carro que segueix a ponent del mas Tatgera

Coordenades:

41.7403
1.97129
414459
4621454
08277-130
Patrimoni immoble
Obra civil
Medieval
Modern
Contemporani
XV-XX
Bo
Inexistent
Fàcil
Social
Privada
Diversos
Quim Serdà Manau

L'antic camí recorria parcialment el traçat de l'actual carretera BV1221 en el seu tram Talamanca-Navarcles, per bé que en alguns punts hi passava més baix -a migdia- per tal de suavitzar-ne els forts desnivells. Encara es conserva en algun tram l' antiga via, com és el cas del tram de camí que passa a migdia del mas la Tatgera i que marxa cap a ponent, direcció a Navarcles.

Històricament Talamanca ha tingut un fort vincle amb el municipi de Navarcles, una condició relativament recent determinada per la millora en la xarxa de carreteres, fet que va potenciar el desenvolupament econòmic industrial local, donant feina principalment a les dones del poble a principis de segle XX. Així, el primerenc camí de carro, utilitzat per traginers, comerciants, veïns, etc complementava una extensa xarxa de camins entre els que hi destacava l'històric camí ral. El 1908 resta en construcció el camí veïnal entre Mura i Talamanca i, no serà fins el 1910 quan s'inclou el projecte de connexió entre Talamanca i Navarcles. A l'any 1918 el traçat entre Navarcles i Mura serà definitivament connectat com a carretera, doncs aquesta segueix parcialment l'antic traçat del camí. La resta de l'antiga via segueix avui com a camí de carro.

TERESA, Navas (2007). "Història de les carreteres del territori de Barcelona " . Diputació de Barcelona, Xarxa de Municipis.