Antic camí de transhumància.
Sant Martí de Tous

XII-XX
    Llei 3/1995, de 23 de març, de vies pecuàries
    Ajuntament Sant Martí de Tous
    Núria Cabañas

L'antiga carrerada que anava del Camp de Tarragona als Pirineus transcorria pel terme municipal de Sant Martí de Tous de nord a sud, passant prop de Cal Minguet, Fillol, Gallardes i prop de Cal Canyo per entrar al municipi de Clariana direcció a Rubió. Actualment correspon al sender GR7.

Segons informació cedida per Vicenç Guinart, a la casa de Cal Minguet hi ha una bifurcació de camins, la carrerada segueix en direcció nord i cap a l'est continua l'antic camí ral cap al nucli de Sant Martí de Tous direcció Barcelona.

La carrerada o via pecuària són vies per on discorre tradicionalment el trànsit ramader tant en desplaçaments de caire local (diaris o transtermitans), com en desplaçaments de caire regional (transhumants). Aquests moviments tenen dos motius principals: o bé per buscar les pastures dins del mateix vall on viu el ramat o bé, per desplaçar el ramat per aprofitar conreus i guarets.
    La transhumància té els seus orígens a l'època preromana i romana però no és fins el segle XII que es comença a organitzar la seva pràctica i en conseqüència la creació de la xarxa de camins estable i segura que permetés el trànsit del ramat entre la plana i la muntanya. A partir del segle XVI l'activitat de la ramaderia transhumant comença a prendre importància a nivell social degut a la producció de llana i de carn. Aquesta activitat es va mantenir fins a finals del segle XVIII i començaments del XIX, quan l'activitat transhumant dóna un pas enrere que es va prolongar fins el segle XX.

AAVV. (2010). Camins ramaders i transhumància a Catalunya. Recomanacions i propostes. Lleida: Fundació món rural.
    AAVV. (2012). Tot el que vols saber sobre la transhumància i les vies pecuàries a Catalunya. Lleida: Fundació món rural.