Antic camí de transhumància.
Sant Martí de Tous

  Anoia
  Sant Martí de Tous
  537

  Coordenades:

  41.55811
  1.48449
  373623
  4601824
  Número de fitxa
  08226 - 264
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Obra civil
  Medieval
  Modern
  Contemporani
  Segle
  XII-XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  Llei 3/1995, de 23 de març, de vies pecuàries
  Accés
  Fàcil
  Altres
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament Sant Martí de Tous
  Autoria de la fitxa
  Núria Cabañas

  L'antiga carrerada que anava del Camp de Tarragona als Pirineus transcorria pel terme municipal de Sant Martí de Tous de nord a sud, passant prop de Cal Minguet, Fillol, Gallardes i prop de Cal Canyo per entrar al municipi de Clariana direcció a Rubió. Actualment correspon al sender GR7.

  Segons informació cedida per Vicenç Guinart, a la casa de Cal Minguet hi ha una bifurcació de camins, la carrerada segueix en direcció nord i cap a l'est continua l'antic camí ral cap al nucli de Sant Martí de Tous direcció Barcelona.

  La carrerada o via pecuària són vies per on discorre tradicionalment el trànsit ramader tant en desplaçaments de caire local (diaris o transtermitans), com en desplaçaments de caire regional (transhumants). Aquests moviments tenen dos motius principals: o bé per buscar les pastures dins del mateix vall on viu el ramat o bé, per desplaçar el ramat per aprofitar conreus i guarets.
  La transhumància té els seus orígens a l'època preromana i romana però no és fins el segle XII que es comença a organitzar la seva pràctica i en conseqüència la creació de la xarxa de camins estable i segura que permetés el trànsit del ramat entre la plana i la muntanya. A partir del segle XVI l'activitat de la ramaderia transhumant comença a prendre importància a nivell social degut a la producció de llana i de carn. Aquesta activitat es va mantenir fins a finals del segle XVIII i començaments del XIX, quan l'activitat transhumant dóna un pas enrere que es va prolongar fins el segle XX.

  AAVV. (2010). Camins ramaders i transhumància a Catalunya. Recomanacions i propostes. Lleida: Fundació món rural.
  AAVV. (2012). Tot el que vols saber sobre la transhumància i les vies pecuàries a Catalunya. Lleida: Fundació món rural.