Alzines de Planella
Moià

Al nord de mas Planella, a tocar de la casa

Espècimen botànic
    Cap resta de la masia
    Francesc Roma

Conjunt d'alzines, d'entre les quals destaquen dues de grans dimensions, que creixen sobre una superfície pedregosa. Segons es diu, en aquest lloc es trobava la primitiva casa de Planella, seu natal de la família del mateix nom. En un moment determinat, es va construir la casa nova (possiblement al segle XVIII o primers anys del XIX), i es varen fer servir materials de construcció emprats a l'antiga masia.

De l'antiga masia no en queda cap evidència.
    Una de les alzines va ser afectada pe l'impacte d'un llamp i presenta algunes branques seques.

Els Planella eren una família d'origen moianès que van assolir durant els segles XIV i XV una gran fortuna i molta influència al costat dels comtes-reis. Al llarg del temps van tenir en propietat o arrendament diferents castells, com ara els de Tona, Castellcir, Granera, Rodors, Calders, Talamanca. L'any 1381aconseguiren la propietat del castell de Clarà i el domini feudal sobre Moià.
    Els habitants de Moià, però, valent-se d'antics privilegis reials, aconseguiren que aquesta venda es revoqués i fos únicament considerada com un empenyorament. Finalment els moianesos reuniren els 2.000 florins d'or necessaris per recomprar la vila i obtingueren del rei el privilegi de ser considerats com a carrer de Barcelona (1384). Els Planella mantingueren encara molts anys drets sobre les rendes de Moià, que amb el temps anaren venent al municipi.