Alzina monumental de Fontanelles
Muntanyola

  Osona
  Urbanització de Fontanelles
  Emplaçament
  Davant Fontanelles s/n. Peu camí Urbanització de Fontanelles a Vilavendrell. 08505. Muntanyola.

  Coordenades:

  41.86066
  2.18029
  431965
  4634630
  Número de fitxa
  08129 - 94
  Patrimoni natural
  Tipologia
  Espècimen botànic
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  Arbre monumental declarat 29.10.2001
  Accés
  Fàcil
  Social
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament de Muntanyola. Buenos Aires s/n. 08505. Muntanyola.
  Autoria de la fitxa
  Anna M. Gómez Bach

  Alzina de grans dimensions que, durant anys, ha servit de punt de referència a Muntanyola, tant pels viatgers de la zona -ja que es pot observar des de bona part del terme-, com pels propers habitants de les urbanitzacions. El seu perímetre, a un metre d'alçada de la base, és aproximadament de 4,5 - 5 metres; la seva copa mesura, linealment, poc més de 20 metres (aproximadament). Fa uns anys es creu que li va caure un llamp, al costat sud; trencant-se part del ramatge principal.

  La gran alzina de Fontanelles es troba ubicada davant el mas que porta el mateix nom, i que és de propietat municipal. La zona es caracteritza per estar situada sobre una petita elevació o plana, que li permet a l'alzina de gaudir d'abundant llum natural. Es desconeix l'edat de l'espècimen, que de ben segur és centenari. Destaquen les arrels del mateix arbre, que es troben expandides al voltant de l'entorn més immediat i són de grans dimensions.

  MAH/228/2005, 2 de maig: Declaració d'arbres monumentals i actualització de l'inventari d'arbres i arbredes declarats d'interès comarcal i local.