Alzina de Can Fàbregas
Torrelavit

Les cases de Baix (Sant Martí Sadevesa)
    A 330 m al SE de les cases de Baix (Sant Martí Sadevesa) per un camí de vinyes.

Espècimen botànic
    Marta Rodríguez

Exemplar d'alzina vera (Quercus ilex), arbre robust que pot arribar a tenir entre 20-25 metres d'alçada. El perímetre del tronc d'aquest exemplar amida 1,90 m. Presenta una capçada ampla però molt poc densa i irregular, en la que destaca la ramificació poc poblada de fulles, d'un verd grisós en el revers i verd fosc a l'anvers d'aquestes. A la part inferior del tronc, s'observen un seguit de catèters de goma en el seu perímetre, en molt mal estat. Se suposa que l'exemplar ha estat sotmès a algun tipus de tractament perquè està malalt, però en desconeixem la patologia. L'escorça és rugosa, clivellada i dura. Les fulles són perenne, estan en disposició esparsa, són petites, coriàcies i dentades. El fruit és la gla, de forma ovoide, de gust amarg i astringent al paladar. Determinats exemplars poden arribar a viure més de cinc-cents anys, generalment els que són a prop dels masos, allunyats del bosc, on haurien estat explotats.

LLORAC I SANTIS, Salvador (2003): "Torrelavit. Ahir i avui d'un poble del Penedès". Edita: Ajuntament de Torrelavit, p. 162.