Aixopluc del Serral
Sant Martí de Tous

Camps de conreu del Forn de Guix. A l'est del barri del Serral.
    Camí del Serral, al barri del Serral, al segon camp de conreu davant el camí.

Núria Cabañas

Aixopluc adossat al marge esquerra del camp de conreu. De planta circular construïda amb la tècnica de pedra seca. S'hi accedeix per un portal de llinda simple orientat al nord. La coberta és en forma de falsa cúpula i l'exterior es troba cobert per vegetació i terra. Al costat del portal d'accés hi ha dos petits pilars adossats a la façana, a mode de paravents, un construït amb pedra de guix i l'altre amb totxo.
    La pedra utilitzada per la construcció de l'aixopluc és principalment pedra de guix i a mitjans del segle XX sembla que fou reforçada amb un mur de totxos i ciment la paret de ponent.

ENRICH, MF; MIRET, MT; VICH, I. (2006): Pedra seca a l'Anoia. Carme, Orpí, La Pobla de Claramunt, la Torre de Claramunt. Ajuntament de la La Pobla de Claramunt.
    RIPOLL, R. (2003). Les construccions de paret seca a l'Anoia. A Els paisatges de la Vinya. Manresa:Centre d'Estudis el Bages.