Abeurador de cal Xabret
Collbató

Carretera B-112/carrer Nou, 35
    A la paret del darrere de la casa núm. 35 del carrer Nou, al costat de la B-112

Hi ha una mica d'humitat i a l'interior s'acumulen algunes deixalles.
    Assumpta Muset Pons

L'abeurador de cal Xabret és una construcció feta amb totxos, que després foren arrebossats. És inserida dins d'una fornícula rectangula i acaba amb un arc rebaixat format per dues filades de totxos i una de rajoles planes. Les mides són: entre 9 i 9,20 m d'alçària, 2,25 m d'amplada i 0,60 m de fondo. La pica és situada a 5 m d'alçària i folrada amb rajoles esmaltades.

L'any 1885 l'Ajuntament de Collbató va demanar, juntament amb els d'Esparreguera, Monistrol i Manresa, la millora del camí veïnal de Monistrol a Esparreguera que havia de formar part de la carretera provincial de Manresa. Les obres van ser subhastades l'any 1907. La família de cal Xabret, que vivia a la primera casa del poble, a tocar de la nova carretera, va aprofitar-ho per obrir un petit hostal per als traginers i els carreters que passaven per allí carregats amb vi, cotó i altres mercaderies. Van habilitar una petita quadra per fer el canvi d'animals i van obrir un abeurador a la façana del darrere, perquè poguessin beure i refrescar-se. L'omplien a cops de galleda amb l'aigua de la seva cisterna. A la paret encara hi ha alguns dels ferros on fermaven les bèsties.

ARXIU COMARCAL DE BAGES, Fons Municipals, núm. 264.
    La Vanguardia Española, 16-4-1907, p. 3; i Josep Bertran, de cal Xabret (19-3-2011).