Veïnat del Borràs
Castellbell i el Vilar

    Bages
    El Borràs
    155

    Coordenades:

    41.6288
    1.86075
    405103
    4609190
    Número de fitxa
    08053 - 192
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Conjunt arquitectònic
    Contemporani
    Segle
    XIX-XXI
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    varis propietaris
    Autoria de la fitxa
    Jordi Montlló i Laura Bosch

    El barri o veïnat del Borràs s'estructura a redós de les fàbriques tèxtils aixecades pels membres de la família manresana cognominada Borràs a la vora del riu Llobregat a la segona meitat del segle XIX. La fàbrica es construeix ben a la vora del riu, mentre que els habitatges pels treballadors es fan seguint el camí de Terrassa a Manresa. Fins el moment eren terres del Puig, damunt el vessant que s'enlaira des de la llera del riu fins el Vilar. La fàbrica, que prengué el rang de colònia configurava l'únic urbanisme del moment i determinava la vida dels treballadors i les seves families. L'amo amb la seva torre al començament i controlant l'accés a la fàbrica, els habitatges, les naus fabrils, i el Casino, a l'altre costat de la carretera. Així neix un veïnat del no res, ja que fins aquell moment, el nucli poblacional més proper era el Vilar.

    L'any 1937 els consellers de la CNT proposaren el nom de "Lluís Companys" per a aquest barri.

    L'any 1920 s'anomenava oficialment "Barrio del Borrás. La Carretera". Actualment és el nucli central del terme de Castellbell i el Vilar, on hi ha la majoria dels seus serveis.

    FRONTERA, Genís i DEVANT, Jèssica (2004). Castellbell i el Vilar. Història i memòria gràfica. Castrellbell i el Vilar: El Brogit.
    MASATS LLOVER, Joan (2004). La font de la fonda; dins El Brogit. Periòdic informatiu de Castellbell i El Vilar, 278, abril 2004, pp. 4