Torrent de Can Marquès o Pedrera de les Colomeres
Vilassar de Dalt

    Maresme
    Can Marquès
    154

    Coordenades:

    41.51716
    2.3536
    446064
    4596371
    Número de fitxa
    08214-346
    Patrimoni natural
    Tipologia
    Zona d'interès
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    Pla Especial Patrimoni Arquitectònic i Ambiental
    Accés
    Difícil
    Sense ús
    Titularitat
    Pública
    Agència Catalana de l'Aigua (Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat)
    Autoria de la fitxa
    Jordi Montlló Bolart

    Antiga pedrera situada a la zona mitja del torrent de les Colomeres, un punt important d'extracció de pedra per a la construcció ens temps passats. D'aquesta activitat en resta l'esvoranc produït al vessant d'obaga del turó que dona nom al torrent. Es troba en un lloc ombrívol i especialment interessant pel seu valor paisatgístic, ecològic i geològic. S'hi accedeix des de la riera de Salvet, per sota de Cal Marquès tot i que la vegetació de ribera o riera n'ha fet un lloc gairebé impenetrable. La fauna i flora d'aquest espai natural ha sorgit fortuïtament per unes condicions orogràfiques determinades per l'activitat humana. L'entorn d'aquest indret és un mosaic, sobretot dominat per un estrat alt de pins i un nivell arbori inferior d'alzina (Quecus ilex). Als vessants dret i esquerra del torrent i pedrera hi ha dos hàbitats agrícoles, Cal Marquès i Can Villà, amb marjades de cultiu de vinya, fruiters i garrofers. A l'interior de la pedrera i torrent fins a la seva desembocadura a la riera de Salvet, la humitat del terreny ha permès el creixement d' un bosc de riera mixt amb alzina i roure, i altres arbres caducifolis. La presència de roureda en aquest estatge inicial es deu a la humitat atmosfèrica, a causa de la seva proximitat al mar. Hi són presents arbusts i lianes com l'arç blanc, l'aranyoner, el ginestell, i el lligabosc, l'heura i l'aritjol, que a mida que s'aproximen a la desembocadura van desapareixent per deixar pas a la bardissa i la canya. Al fons de la pedrera i en algunes de les escletxes, s'observa l'existència de falzia negra (Asplenium adiantum - nigrum), una falguera petita de fins a 30 centímetres d'alçada pròpia d'enclavaments pedregosos i rocosos.
    Les característiques orogràfiques del terreny i la manca de presència humana a excepció dels pagesos que conreen les terres a banda i banda de la pedrera i el torrent han propiciat que una espècie protegida de quiròpter s'hi hagi instal·lat a les escletxes de les roques d'aquest penya-segat. Es podria tractar del ratpenat bru dels graners (Eptesicus serotinus), una espècie europea d'aspecte robust, que pot arribar als 40 centímetres d'envergadura. El color del pèl és marró fosc al dors i marró clar al ventre. Surt al capvespre per caçar, descrivint grans girs a sis i deu metres d'alçada.), o d'un ratpenat del tipus ferradura que a l'hivern viu en mines, coves, a temperatures entre 4º i 13º C i elevada humitat relativa i a l'estiu en golfes de masies, llocs tranquils.

    Els quiròpters és una espècia protegida. Totes elles es troben incloses en l'annex IV de la Directiva d'Hàbitats. Però en el cas que l'espècie s'identifiqués com a de ferradura, entraria en el grup de rinolòfids, el trobaríem a més a més en el Libro Rojo de España (2006) NT (quasi amenaçada) i UICN (1996) LR/nt (quasi amenaçat).