Torre de Valldejuli, Mas Valldejuli d'Avall o de la Torre
Palafolls

Vall de Sant Genís, Veïnat de Sant Genís.
    Emplaçament
    Accés per un camí que surt de la carretera que uneix Sant Genís de Palafolls amb la que va a Girona. En direcció cap a Sant Genís de Palafolls, just abans d'arribar al restaurant Masia de Can Gibert, es troba el camí que arriba fins a Can Valldejuli.

41.657333355412
    2.7264191834807
    477222
    4611767
    08155 - 6
    XVI-XVII
    Protecció: BCIN
    Classificació: Monument històric
    Núm. Registre / Catàleg: 1159-MH
    Disposició: Decret
    Data Disposició: 22/04/1949
    Publicació: BOE
    Data publicació: 05/05/1949
    PGOUM: Categoria Tipus C: la masia o vila rural
    Aprovació: 19-09-2006
    IPAC 1280
    Residencial - productiu
    Ref. Cad.: 08154A011000330000YF
    Àlvar Sáez Puig

La Torre de Can Valldejuli és una torre de defensa de planta rodona. La part més baixa està una mica alçada. Es comunica amb la masia per un pont, reconstruït en època moderna. Ha estat sobrepujada per sobre de la corsera, de la qual només hi ha la base. Manté un matacà, troneres i finestres emmarcades amb carreus de pedra.

D'aquesta torre es conserven els permòdols de la corsera sense mur de protecció. És de tres pisos (als quals també s'accedeix per una porta a la planta). A la façana nord hi ha un porxo, de recent construcció, on es trobava una capelleta mig destruïda on hi havia una Mare de Déu. La capella fou destruïda i la imatge encara es conserva.

Davant la Torre de Can Valldejuli trobem un pou construït en pedra.

Segons Salicrú (2018) 'assentament turc a Alger, a principis del segle XVI, va suposar per a la costa mediterrània espanyola una contínua amenaça dels pirates barbarescos, que desembarcaven en la costa assolant i saquejant les ciutats i poblacions rurals. Carles I va idear un sistema defensiu basat en la construcció de torres de vigilància per tota la costa mediterrània.

D'aquesta manera, entre els segles XVI i XVII es van construir en la costa del Maresme barceloní desenes de noves torres i es van aprofitar unes altres d'èpoques anteriors, formant un sistema fortificat estratègic de vigilància i defensa. Totes aquestes torres es comunicaven entre si visualment o mitjançant senyals de fum o foc. El número d'aquestes torres va ser tan alt que el litoral del Maresme va ser conegut com la costa donjonada.

En aquests moments es conserven diverses desenes d'aquestes torres en aquesta part del litoral català, algunes restaurades, unes altres en ruïnes, moltes d'elles molt transformades, adossades a masies o edificis, i la majoria localitzades en propietats privades.

- Ajuntament de Palafolls (2006). Pla General d'Ordenació Territorial i Urbana. Palafolls.

- BONET GARÍ, Lluís (1983). Les masies del Maresme. Barcelona. Editorial Montblanc.

- SALICRÚ SISCART, Xavier (2018). Cases amb era i quintana: les masies de Palafolls i la seva gent, s. XIV-XX. Palafolls. Edicions del Roig.