Sèquia de Can Simon
Fogars de la Selva

Pla de Can Simon
    Veïnat de l’Església

Dolent
    Només és visible una part, desconeixem la situació general de la resta de l'obra ja que la vegetació l’ha gairebé engolit.
    08081A006000030000BW
    Jordi Montlló Bolart

Restes superficials d’una séquia situada, a mà dreta del camí que baixa, un cop situats en el barri de Can Simon, cap al Pla de Can Simon i el Sot del Forn. Un cop arribats a la bifurcació, deixar el camí planer a mà dreta i baixar pel que va directament al Pla de Can Simó, resseguint el mateix marge.

Consisteix en un tram de canal llarg i estret, fet de maó, que sembla provenir del sector nord de Can Simon on es prendria l’aigua de la Tordera, aprofitant el meandre del riu, per voltar el marge dret del Pla de Can Simó i tornar a sortir a la Tordera, més al sud, a l’alçada del Pla de Can Gelmar ( a l’altre costat de la Tordera). En aquest indret a més del mur de contenció del marge, s’observa entre les bardisses, uns murs fets de maó de 0’90 m d’alçada per 0’38 m d’amplada que s’endinsen per sota el marge. En aquest indret s’hi observa, a més, un canal de derivació en “V” ja que el mur  esbiaixat queda obert amb una amplada de 0’60 cm per continuar a l’altre costat. A cada costat, els dos murets tenen un entall vertical, simètrics, que permetien pujar i baixar una comporta de fusta o planxa per derivar l’aigua cap al Pla o cap el Sot del Forn. Per salvar el desnivell del terreny i que l’aigua llisqui amb celeritat, un tram del terra del reg està enrajolat amb rajol pla. Però la resta de canal que continua en direcció sud, travessant el pla, sembla excavat directament al terra i entremig de l’herba, amb algun muret de contenció intern fet de pedra.

La derivació que sembla resseguir per sota terra (o actualment colgat) en direcció al Sot del Forn, té una part coberta amb volta de canó, d’uns tres metres lineals visibles.

Aquest tipus de construccions estan estretament relacionades amb el rec de les terres, que tradicionalment han perviscut gràcies al reg de les séquies. Aquestes canalitzacions acostumen a ser excavades directament al terra, a mena de rasa, o bé reforçades amb argamassa, morter, pedra, maó i en segons quins terrenys rocosos, tallats a la roca.

Poden formar xarxes complexes, de manera que hi pot haver una sèquia mare o sèquia major, que és la que pren l’aigua en el seu origen, i els canals de derivació o ramals, de caràcter secundari.

En funció de l’indret per on ha de transcorre, acostuma a tenir un descens gradual fins arribar al final del recorregut, tot i que a vegades, hi ha construccions complexes que permeten accelerar o elevar l’aigua de forma artificial, a través de rescloses, aqüeductes, etc. I també en el seu recorregut tindrà portons o comportes petites que permetran obrir l’aigua per accedir a un camp concret i poder regar.