Molí de Can Planes
Fogars de la Selva

Polígon 11 Parcel·la 80
    Veïnat de Sant Corneli

Restaurat a principis del segle XXI
    Jordi Montlló Bolart

Molí de pales amb doble safareig, situat a mà esquerra del camí que mena a Can Planes d’Avall, en una feixa planera coneguda amb el nom de Camp Moret. S’utilitza per a l’extracció d’aigua del subsòl que s’acciona amb la força del vent, a partir de sis pales i una cua o guia, tot de xapa metàl·lica. Tres de les pales estan pintades de color vermell, mentre que les altres i la guia ho són de color gris. L’estructura és senzilla, a partir d’un eix central (cigonyal, biela i tija) i un cèrcol petit on se subjecten les pales. Aquesta estructura està inserida en una caseta o barraca d’obra, de planta rectangular, amb coberta a dues aigües, de rajol pla. S’hi accedeix a través d’una portella de fusta. Al seu interior hi ha el pou i els diferents mecanismes de bombeig (el caixó, la tija, el cupet el pistó i la bomba) que permeten pujar l’aigua i canalitzar-la cap al safareig exterior. El paredat de la caseta és de pedra de mida petita, mentre que a la part superior, coincidint amb l’aixecament de l’edifici a finals del segle XIX, principis del segle XX, està obrat amb maó. L’edifici està arrebossat amb morter de calç, tot i que amb el pas dels anys es va desprenent del seu suport. Hi ha diverses obertures de mida petita que permeten l’entrada de llum i la ventilació. Adossada a la paret nord de la barraca hi ha les restes d’un cobert de teula àrab, mentre que per la façana orientada a l’est hi ha dos safareigs compartimentats amb rentadora als quatre costats. L’interior dels safareigs està arrebossat. Conserven el bunó de sortida d’aigua cap a l’exterior. En algun moment de la segona meitat del segle XX s’hi va afegir una estructura de ferro, semblant a una pèrgola, i en un dels costats un petit cobert de fibrociment.

Actualment s'aprofita l’aigua per fer-hi el planter d’arbres del tipus “Populus”.

A la primera meitat del segle XX l’acció del molí, a més de servir per a omplir els safareigs i regar el camp, també permetia omplir un dipòsit que enviava l’aigua cap a la casa pairal.

ROSSELLÓ, Vicente M. (1961). Molinos y norias. Panorama Balear, nú. 81. Palma de Mallorca.

ROSSELLÓ Vicente M. (2018). Rèquiem per als molins aiguaders de Mallorca. Palma. Lleonard Muntaner.