Sant Miquel
Òdena

SANT MIQUEL D'ÒDENA EDIFICADA L'ANY 1100 I RESTAURADA EN 1976 AMB EL
    PATRONATGE DE L'AJUNTAMENT DE VEÏNS, ENTITATS I PERSONES QUE ESTIMEN
    EL NOSTRE PAÍS. EL SEU EXEPLE SIGUI IMITAT. Coberta de lloses de pedra a l'absis i
    a la resta teula ceràmica tipus aràbiga .

Sant Miquel està documentada des de l'any 1074 per deixa testamentària de Folc. Hi ha autors que afirmen que en aquest mateix segle XI, Ramon Aguilera va fer aixecar la capella en sufragi de l'ànima del seu pare Guillem. També trobem un jurament relacionat amb el testament del difunt Seniofred Adroer a l'altar de la capella. Segons Xavier Jorba: "L'any 1593 el visitador demana sigui construïda una clau per la porta i una porta amb clau pel fossar. L'any 1647, els soldats francesos esbotzen les portes per emportar-se tots els béns dipositats pels veïns a la capella. L'any 1731, es demana que posin una creu a l'altar i un puntal a la jàssera que sustentava el cor. A més s'obliga a traslladar tots els ossos del fossar, al fossar de l'església parroquial de dalt el castell" (de tota manera fins el 1976 es conservava un clos tancat davant la porta principal amb el cementiri)
    Segons Josep-Vicenç Mestre: "L'any 1936 Sant Miquel, sufragània de Sant Pere Apòstol del castell d'Òdena, fou profanada i incendiada. Fou restaurada definitivament gràcies a la iniciativa popular el 1976 sota el projecte de Joan Bassegoda. El dia 2 d'octubre del 1977 s'inauguraren la restauració i obres d'agençament pel culte"

GAVÍN, Josep M (1984) Inventari d'esglésies: Anoia - Conca de Barberà, vol. 16. Ed. Arxiu Gavín, Valldoreix.
    JORBA i SERRA, Xavier (2011) Òdena, segles XVI i XVII. Parnass Edicions, Barcelona
    JUNYENT I MAYDEU, Francesc; MAZCUÑAN I BOIX, Alexandre (1992): "Sant Miquel d'Òdena", Catalunya Romànica, XIX: El Penedès, Anoia, Enciclopèdia Catalana, Barcelona, p. 447
    MESTRE CASANOVA, Josep-Vicenç (1988). Història del castell d'Òdena. Dels orígens fins al segle XII. Departament de Cultura de l'Ajuntament d'Òdena, Òdena
    Ajuntament d'Òdena, Òdena, pp. 18-19
    MESTRE CASANOVA, Josep-Vicenç (1992) Breu recull de la capella romànica de Sant Miquel d'Òdena, can Rossinyol de Moragues -can Macià-, Capella Sant Sebastià d'Òdena. Departament de Cultura de l'Ajuntament d'Òdena, Òdena.
    MESTRE CASANOVA, Josep-Vicenç (1994): "Col·leccionable Esglésies romàniques de l'Anoia", La Veu de l'Anoia, Centre d'Estudis Comarcals d'Igualada i La Veu de l'Anoia, Igualada
    MESTRE CASANOVA, Josep-Vicenç (2007) L'Anoia Romànica. Plànol turístic temàtic. Consell Comarcal de l'Anoia, Igualada