Rellotge de sol de Can Merla del Sot
Fogars de la Selva

    Polígon 15 Parcel·la 94
    Emplaçament
    Veïnat de Sant Corneli
    75

    Coordenades:

    41.72502
    2.66582
    472205
    4619300
    Número de fitxa
    08082 - 73
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Element arquitectònic
    Contemporani
    Segle
    XIX
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Inexistent
    Nivell B en el Catàleg de Masies i cases rurals en sòl no urbanitzable.
    Accés
    Fàcil
    Titularitat
    Privada
    000304600DG71G0001MI
    Autoria de la fitxa
    Jordi Montlló Bolart

    El rellotge de sol de Can Merla del Sot és un rellotge d’autor. Està ubicat dessota el carener de la façana principal de la casa. És quadrangular, amb un doble marc, fet de maó retallat i arrebossat. Els dos perfils, tant l’exterior com l’interior sobresurten del ras de l’arrebossat de la façana. Estan pintats de color teula. En el de l’interior, a més, s’hi ha pintat les línies horàries; més llargues les hores, més curtes, les mitges hores. Entre aquests dos espais, a nivell de l’arrebossat de la façana hi ha un espai policromat. El fons és de color blanc, i dibuixades per sobre, les hores, en xifres àrabs, que van de les 6 del matí a les 6 de la tarda. El gnòmon, és de vareta, de ferro. Està collat amb ciment a la paret, entre el doble marc, a la part superior, on també s’hi pot llegir el lema: “DEU VOS-GUARD”. Tant les hores com el lema estan pintats a mà, de color negre. A l’interior del primer marc, sembla haver-hi un dibuix geomètric. Sobre un fons gris, sobresurten unes formes ovalades que s’entrellacen entre elles. Al seu interior hi ha una forma romboïdal.

    Aquest rellotge no consta a l’inventari de rellotges de sol de la Societat Catalana de Gnomònica.

    En el llibre de desposoris parroquial es documenta que l’any 1831 se celebra el casament entre Benet Vidal Massó i Maria Comas Masferrer. L’any següent neix l’hereu, en Josep. Pare i fill, varen refer tota la casa, bastint-la de nou. Els dies de festa, quan la família baixava a missa a l’Església de Fogars, aprofitaven per baixar carretons carregats amb material constructiu. L’edifici fou habitable a partir de 1862. De Ca l’Esparreguera tan sols en quedaren algunes restes de fonamentació.

    En el cadastre de 1862 la casa consta inscrita com a Can Merla Nou. Quan el pare mor, el mateix any, el propietari passa a ser son fill Benet. En el cadastre declaren posseir la peça de la casa, una quartera i nou quartans de secà. Una peça a les Motes amb nou quarteres de secà i quatre quartans d’albereda. A la peça de Ca l’Esparreguera, d’on prové la família, disposen de quatre quartans de bosc de gavella, una quartera de vinya i una quartera i mitja de terra erma. També tenien un ruc. L’any 1875 mor Maria Comas.

    En el padró de 1889, a la casa consta com empadronats el fill Benet Pujol Comas i la seva esposa, Rosa Vidal i Tusell, de Gaserans.

    L’any 1900 mor en Benet i el 1901 la seva esposa. El matrimoni tindrà cinc fills: Benet, Florenci, Joan, Francesca i Adelaida.

    La Francesca Vidal Vidal hereta la casa; es casa amb Andreu Canyas Serrat amb qui tindrà varis fills: Salvador, Josepa i Narcís, Joaquima i Àngela.

    En el cens de 1923 la Francesca i l’Andreu consten empadronats a Can Merla del Sot amb els seus joves, en Salvador i la Francesca Vilà. Aquests tindran descendència: Maria, Josep i Narcís.

    AJUNTAMENT DE FOGARS DE LA SELVA (2012). Catàleg de masies i cases rurals en sòl no urbanitzable; dins Pla d’Ordenació Urbanístic Municipal de Fogars de la Selva.

    FUGAROLAS i MASÓ, Jaume i VILÀ i CAMPS, Josep (2007). Fogars de La selva, temps ha. Fogars de La Selva: Edició dels autors.