Can Bartolí
Fogars de la Selva

Polígon 9 Parcel·la 03
    Veïnat de Sant Corneli

Nivell B en el Catàleg de Masies i cases rurals en sòl no urbanitzable.
    Jordi Montlló Bolart

Antiga casa de pagès de planta rectangular que consta de planta baixa i pis. El cos principal té una coberta de teules àrabs a dues aigües, amb el carener perpendicular a la façana principal. Un cos adossat a l’esquerra, també de planta baixa i pis, té la coberta a un únic aiguavés. El parament és arrebossat i pintat de blanc.

La casa apareix per primera vegada esmentada l’any 1738 en un cens eclesiàstic, amb el nom de Barraca d’en Bartolí. Durant molt de temps els textos es refereixen indistintament a la casa amb els noms de Bartrolí o Bartolí. Durant el segle XVIII hi trobem censades dues famílies alhora, amb els cognoms Bartrolí i Call.

En el cadastre de 1862 consta com a propietari Joan Montfulleda Masmiquel, casat amb Magdalena Iglesias i Bartrolí l’any 1846. Les terres declarades són respectivament, quatre quartans de secà, una quartera de vinya, una quartera de bosc i una quartera d’erm. Aquest matrimoni té sis fills: Joan, Joaquima, Maria, Josep, Esteve i Carolina.

En el padró de 1889, consta com a resident un fill de Joan i Magdalena, en Josep Montfulleda Iglesias (†1912), casat l’any 1877 amb Narcisa Verdaguer i Comas (†1921). Aquesta parella tindrà onze fills: Joan i Maria (bessons), Joaquima, Josep, Joaquim (marxar a Cuba a fer el soldat, i on morí de malaltia), Caterina, Eusèbia, Francesc, Àngela, Dolors i Rafel.

L’any 1909, el segon dels nois de Josep i Narcisa, Joan Montfulleda Verdaguer es casa amb Mercè Iglesias Vinyoles, que es traslladaran a viure a la masoveria de la Rectoria. Temps després marxen a viure a Can Tià Camps de Massanes on tindran tres fills (Joan, Conxita i Pere). D’aquí marxaran novament a Cal Renegat, a Can Mastroi de Fogars i finalment a Can Marlet, on actualment hi continuen vivint els descendents.

A Can Bartolí sembla que hi continuen vivint la Dolors Montfulleda que es casarà amb Pere Roura (†1926). A través del cens de 1925, sabem que en aquest moment tenen tres fills: Narcisa, Josep i Maria. Quan mor el pare, l’any següent la Dolors es casa en segones núpcies amb Narcís Quintana Clos, ell també vidu de Dolors Turró i amb qui havia tingut dues noies, la Rosita i la Teresa. Amb aquest matrimoni, la Dolors tindrà una bessonada: Salvador i Montserrat. Però la nena mor de petita.

Així doncs, l’any 1932 a la casa hi viu el matrimoni compost per Dolors Montfulleda i Narcís Quintana amb els fills en comú i els que varen tenir respectivament en cadascun dels matrimonis; un total de sis: Salvador Quintana Montfulleda, Narcisa, Josep i Maria Roura i Montfulleda i Rosita i Teresa Quintana i Turró.

En el cens de 1940 a 1945, estan empadronats a la casa la Dolors Montfulleda i el seu espòs, Narcís Quintana; Narcisa Roura Montfulleda i un fill seu, Joan Roura; Josep Roura Montfulleda; Maria Roura Montfulleda i Salvador Quintana.

Aquest darrer, nascut l’any 1928, es casa l’any 1964 amb Carme Sibina i Puigtió, de Can Pi de Gaserans i l’any 1966 neix el seu primer fill, Jaume Quintana Sibina.

Sembla que abans d’arribar al 1970 la casa es ven. En tot cas, potser abans de canviar de propietaris, hi viuen masovers. Es tracta del matrimoni format per Ramon Mercader i Xaubet i Maria Glòria Rabot i Canals, casats l’any 1969.