Puigmoltó
Castellet i la Gornal

Camps de Puigmoltó. Sud-est de Sant Marçal
    Des de Sant Marçal agafar la BV-2171 i passat el km 13 el primer a la dreta

XII-XX
    Inexistent
    No té cap protecció però està inclosa al Pla Especial del Catàleg de les Masies i Cases rurals del municipi de Castellet i la Gornal. Text refós – Aprovació definitiva agost de 2014 amb el número de fitxa M4.8.2
    002507500CF87C0001UG
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

Puigmoltó és un mas d’origen medieval consolidat i ampliat en època moderna i contemporània. El cos originari és un edifici de planta rectangular amb la coberta a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a migjorn. Consta de planta baixa, pis i golfes. L’actual façana és una reforma d’època moderna on s’hi obre el portal d’accés d’arc rebaixat adovellat amb dues finestres d’arc pla, una per banda. A nivell de pis s’hi obren tres finestrals adovellats d’arc rebaixat per accedir a un gran balcó corregut. A nivell de golfes hi ha una petita finestra d’arc pla centrada sota el carener. El mas fou ampliat amb diversos cossos annexes adossats a tramuntana ponent i llevant amb usos agrícoles, principalment de vinya. Aquests són a diferents alçades i amb varies finestres per planta. Els dos volums de planta rectangular amb la coberta a una vessant amb pendent al nord i situats a tramuntana i a ponent són destinats a cellers i el cos ubicat a llevant del volum original, antics coberts, actualment ha estat reformat com a restaurant. L’accés a tot el recinte està tancat per un baluard amb la porta d’accés d’arc de mig punt que delimita un pati interior. Tots els murs estan arrebossats i pintats de blanc.

uigmoltó és una masia d’origen medieval que apareix citada la família Puigmoltó en un document de l’any 1186 del Cartolari de Sant Cugat de Vallès on s’exposa:  “Bernat de Valls i Raimon Berenguer de Puigmoltó, donen al seu nebot Raimon, monjo, l’herència dels seus pares Arnau de Valls i Eemendis. Són terres, vinyes, arbres, horts, cases, un cup, dues botes, 16 monedes d’or i una quartera de civada”. La família Puigmoltó també apareix als fogatges de 1553 amb Anguer de Puigmoltó com a cap de família.