Cal Montaner
Castellet i la Gornal

Plana de Cal Cassanyes. Sud de Sant Marçal
    Emplaçament
    Des de Sant Marçal agafar el camí del Torrent dels Pous i passat Els Pous a la dreta i el següent a la dreta.
    159

41.29632
    1.60685
    383359
    4572588
    08058 - 346
    002403700CF87C0001ZG
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

Cal Muntaner és un habitatge de planta rectangular edificada a partir de tres volums adossats a dues alçades. El cos principal, situat a la part central i més elevat, té la coberta a dues aigües amb el carener paral·lel a la façana principal, orientada a migjorn. Consta de planta baixa i pis. A nivell de planta baixa s’hi obren la porta principal amb una finestra a la dreta i una porta tipus garatge i a nivell de primer pis tres finestres. Totes les obertures són d’arc pla. Adossat a la façana de ponent un hi un cos annexa, que s’hi accedeix des de l’interior  mitjançant un pati tancat on antigament hi havia hagut els corrals. Annexa a la façana de llevant del cos principal hi ha segon volum de planta baixa amb una finestra d’arc pla a la façana principal. Aquest cos fou edificat a mitjan segle XX per l’actual propietari com ampliació de l’habitatge. A la part posterior hi ha un volum independent de planta rectangular, actualment utilitzat com a cobert, que havia estat la pallissa. Els murs estan pintats de tonalitat ocre amb un sòcol també pintat en taronja que només es troba a la façana principal.

Segon l’actual propietari, la finca de Cal Muntaner era un antic cens dels Pous. El cens era un “contracte” entre el censatari i la propietat en el qual la propietat li cedia un tros de terra per treballar i poder-hi edificar un habitatge a canvi de pagar-li anualment una part del rendiment. El cens el va redimir l’avi de l’actual propietari a principis del segle XX.