Puigfred Vell
Mediona

Alt Penedès
    Al nord est del nucli urbà i a l’est de Can Xombo. A la solana de Puigfred, a tocar de Can Mallofrè.
    En uns camps a ponent de Can Mallofrè.
    519

41.48409
    1.58613
    381964
    4593463
    08122 - 584
    Neolític
    (-5500-1800); II-I aC; IV-V dC
    Segurament arrasat per l’activitat agrícola.
    Fitxa PAP55 del Catàleg de béns a protegir del POUM
    4135 Inventari Patrimoni Arqueològic
    08121A046000030000WI
    Cristina Belmonte (iPAT Serveis Culturals)

En uns camps de cultiu i en un àrea entorn els 100 m2 es van fer troballes superficials de tres moments diferenciats, que van des de la prehistòria fins a època romana.

Diversos fragments de sílex i quars, alguns retocats, permetent situar en aquest punt un taller de talla lítica de sílex possiblement del Neolític final.

El segon moment d’ocupació ja seria d’època ibèrica, possiblement relacionada amb el jaciment de Puigfred a tocar del Can Mallofrè.

Per últim la prese¡ència d’algun fragment de ceràmica de difícil adscripció cronològica, però potencialment d’època tardoantiga, podria indicar una nova ocupació al final del període romà.

Tanmateix cal tenir present la intensa activitat agrícola de la zona, que pot haver desplaçat els materials i haver-se recuperat en posició secundaria. A banda és molt possible que bona part d’ells hagin arribat al pla fruit de la dinàmica de vessant, és a dir arrossegats, i més tenint present que estem a peu del turó de Puigfred.

La concentració de ceràmica principalment ibèrica en dos punts diferenciats, propers però separats, un a la banda sud est del mas i l’altre al sud oest han fet que s’hagin identificat dos jaciments, Puigfred i Puigfred Vell respectivament.

La zona ha estat prospectada durant el 1987 per Josep Gallart i Romeu membre de l’Associació d’Estudis Científics i Culturals de Mediona.