Pont de Roca
Rellinars

Torrent de la Saiola

Formació de conglomerat fràgil
    Marc Malgosa Montserrat, Centre Excursionista de Rellinars

Formació geològica singular. Es tracta d’un forat en una paret de conglomerat fràgil d’un torrent que baixa de la carena dels Rosseguers cap al torrent de la Saiola, entre l’avencó de la Saiola i les sepultures de les Roquisses, a tocar del terme municipal de Vacarisses. L’efecte erosiu de la pluja ha anat buidant la seva part interior deixant un forat a la vista força singular.

El forat de la roca és de forma irregular, i té unes mides aproximades de 150 cm de llarg i 60 cm d’amplada, i està situat a la llera esquerra del torrent, a uns tres metres i mig d’alçada de la llera del torrent. No és gens fàcil accedir-hi, el bosc està molt espès

S’hi accedeix des de la pista que va des de la font de Carlets, prenent el desviament a la dreta cap al torrent de la Saiola, cal seguir endavant aproximadament 1km. Trobarem un petit torrent força brut, amb una fita de pedres a la seva entrada. Cal seguir per la llera del torrent cap amunt uns cinquanta metres i superar els diferents blocs de roca que anem trobant.

Cal anar en compte si ens aproximem molt al forat, perquè el bloc de conglomerat és molt fràgil i en qualsevol moment es podria esfondrar.

S'ha utilitzat el mateix topònim que es va trobar escrit en una de les pedres de la llera esquerra del torrent.

No s'han trobat fonts d’informació sobre la presència d’aquesta formació singular, únicament algun testimoni local ho va conèixer gairebé de casualitat, tot passejant per aquestes contrades, fa alguns anys. I ja hi havia el topònim escrit en una de les roques inferiors.

- MALGOSA MONTSERRAT Marc, SAMPER GISPERT Marc i SOLER GIRONÈS Joan (2021). “Rellinars a les teves mans”, Guia excursionista i geogràfica. Edita Ajuntament de Rellinars.

- Mapa Topogràfic municipi de Rellinars, escala 1:7500 (2021), inclòs dins la guia excursionista i geogràfica de “Rellinars a les teves mans”.