Parc "El Serrat"
Monistrol de Calders

a la zona nord del poble; accés pel carrer del Call i pel carrer del Serrat.

Ajuntament de Monistrol de Calders. Carrer de la Vinya, 9, 08275 Monistrol de Calders
    Sara Simon Vilardaga

El Parc "El Serrat" es troba en un petit turonet ubicat a la part nord-oest del poble, amb bona visibilitat sobre el nucli urbà. Les dimensions aproximades del parc són unes 200 hectàrees. El parc és un espai verd públic, força naturalitzat, en el que fa uns anys s'hi realitzaren obres de millora i adequació; compta amb alguns espais per la realització d'actes, amb un recorregut que facilita el passeig pel seu interior, a la vegada que està condicionat amb bancs i altres elements que permeten el descans; el recorregut està preparat com a itinerari naturalístic, comptant amb rètols informatius que permeten la identificació d'algunes de les espècies d'arbres i plantes que hi ha al parc. A la part superior del parc hi ha una explanada amb un mur baix de pedra a manera de banc corregut disposat en forma circular per tal de facilitar determinats tipus d'activitats. També compta amb diferent tipus de mobiliari urbà instal·lat, una zona amb taules i bancs, i una font d'aigua. A la part est disposa d'una plataforma a manera de mirador amb vistes sobre el poble. També hi ha diferents espais i elements per a la pràctica d'esports, tals com una pista condicionada entre altres amb elements per la pràctica de monopatí, a més, compta amb altres peces junt amb panells informatius distribuïts per diferents punts dels recorreguts per tal de fomentar els estiraments i l'exercici físic. En diferents zones del parc hi ha instal·lades diverses escultures, la majoria formen part del Museu municipal d'escultures a l'aire lliure; tot i això, al parc també hi ha altres elements ornamentals i commemoratius, d'una banda, hi ha una monòlit en homenatge al treball de la pedra. D'altra banda, un espai destacat és el Racó del Kubala, ubicat a l'extrem sud del parc, a tocar i aprofitant la paret de pedra del darrer edifici del carrer Serrat per aquest extrem; aquest espai compta amb un enllosat irregular sobre gespa, damunt el qual hi ha instal·lada una escultura de planxa de ferro pintada en negra que recorda la figura del mític futbolista fent l'acció de xutar una pilota, l'escultura també disposa d'una pilota de pedra; a més, hi ha una placa ceràmica a la paret de l'edifici amb el nom del racó, i un rètol de xarxa metàl·lica amb el text "En Kubala tot xutant, nou pilotes ha escampat; anima't tot passejant i cerca-les dins El Serrat", que incita a fer una passeig pel parc per trobar les diferents pilotes.
    El parc té dos accessos, el principal situat al capdamunt del carrer del Call, al costat de l'accés al nucli per la banda nord, i un altre de secundari des del carrer del Serrat.

L'any 2001 es va realitzar el projecte d'adequació del Parc "El Serrat", que es posaria en marxa durant l'any següent, consistint en una actuació per tal d'adequar i millorar el parc, tot dotant-lo d'unes infraestructures que permetrien fer-lo més atractiu per la població i els visitants; entre els objectius es cercava poder disposar d'un espai condicionat per desenvolupar-hi determinats actes socials, lúdics o festius, millorar els accessos, reformar el mobiliari, així com la creació d'un recorregut intern, i dotar-lo de mobiliari urbà.
    El parc és lloc de passeig, descans i joc dels veïns i veïnes de Monistrol de Calders, així com de la gent que visita la població. És un espai utilitzat en motiu de diverses festivitats i actes que es realitzen al poble.
    L'espai que rep el nom de Racó del Kubala es creà en record i homenatge al conegut futbolista, Ladislao Kubala, qui, pels volts dels anys 50 del segle XX, passà una bona temporada al poble de Monistrol de Calders per tal de recuperar-se d'una malaltia respiratòria.