Parc del Tramvia
Montgat

XXI
    Enric Batlle i Joan Roig
    Ajuntament de Montgat
    Marta Lloret Blackburn

Parc urbà que va ser formulat com a espai de comunicació entre els municipis de Montgat i Tiana, després de l'obertura de l'autovia B-20 entre ambdues poblacions. Té una extensió de 6,4 hectàrees, que s'estenen de forma lineal des de la rotonda de l'Avinguda Jordana de Montgat fins al Passeig de la Vilesa de Tiana. Transcorre sobre el túnel de l'autovia, sustentat amb murs de formigó a la seva part més alta. Una franja lineal de formigó en forma graella quadriculada de colors groc i negre recorre el parc de punta a punta. Al seu costat hi ha una combinació d'espais urbans -com pistes esportives i d'oci- i espais verds. Els arbres que s'hi troben són el Pinus pinea (pi pinyer), l'Acacia retinoides (mimosa), l'Olea europaea (olivera), la Jacaranda mimosifolia (xicaranda), el Populus x canadensis (pollancre del Canadà), el Prunus dulcis (ametller), la Robinia x margaretta "Casque rouge" (falsa acàcia) i la Sophora japonica (acacia del Japó). Pel que fa als arbusts, hi ha Lavandula dentata (espígol), el Ricinus Communis (ricí), el Rosmarinus officinalis (romaní) i l'Spartium junceum (ginesta).

La construcció de l'autovia B-20 al nord est de Barcelona va suposar la separació de les vessants dels turons que uneixen Montgat i Tiana. Davant d'una important mobilització veïnal, es va acordar construir una zona verda sobre el túnel de la carretera, per tal que es reduís l'impacte visual de la mateixa. El parc del Tramvia va ser inaugurat el maig del 2001. Es va batejar amb aquest nom en honor a aquest element, que durant tants anys havia comunicat el barri mariner i industrial de Montgat amb Tiana.

HOLDEN, R. Nueva arquitectura del paisaje. Barcelona: Editorial Gustavo Gili, 2003. XARXA DE PARCS DE L'ÀREA METROPOLITANA DE BARCELONA. Parc del tramvia. Un passeig entre dues viles [tríptic]. Barcelona: Àrea Metropolitana de Barcelona. 2006.