Nius de metralladores i plataforma per reflector
Montgat

Acord del Ple de la Corporació en sessió de 30 de juny de 2022
    Direcció General de Ports, Aeroports i Costes
    Marta Lloret Blackburn
    María del Agua Cortés Elía. OPC

Es tracta de dues posicions antiaèries o nius de metralladores que es troben molt propers a la costa i la plataforma de suport per a un projector d’il·luminació. En aquestes posicions de costa es posava artilleria lleugera contra vaixells i aviació.

Són dues casamates construïdes en el penya-segat de forma que aprofiten el desnivell del terreny per estar semisoterrades. Eren proteccions individuals per a ubicar metralladores, i sembla que eren per a peces antiaèries de la DECA (Defensa Espanyola contra Aeronaves) de l’exèrcit republicà. També hi ha una plataforma que estava destinada a ubicar un projector d’il·luminació.

Cada una de les dues plataformes per metralladores està formada per una casamata circular amb les parets exteriors inclinades, a la part més elevada hi havia una tronera rectangular horitzontal oberta a la cara que dona al mar, i coberta amb una plataforma circular de formigó.

A l’interior hi havia una plataforma on es posava l’arma automàtica tipus metralladora i donava cabuda a un soldat, permetent el gir de 360º de l’arma. L’accés a l’interior es feia per la part de darrera, per una porta petita d’arc. A la coberta plana superior es podia disposar alguna metralladora de forma esporàdica o el soldat fent guàrdia.

Actualment no conserven la coberta, però si uns cilindres verticals de formigó sobre els que segurament descansaria la coberta de formigó protectora, deixant l’espai de la tronera obert. El murs de la casamata fan uns 80cm de gruix i a la part central es veu el cèrcol obert per on es trauria la part superior de la metralladora, amb el canó sortint per la tronera.

En una de les plataformes, la que es troba més a l’est, hi ha la data 1937 inscrita en el formigó, que es va fer quan aquest era tendre i ens recorda la data de la construcció.

Tot el conjunt està fet amb formigó armat, que el blindava contra qualsevol atac de l’aviació o per mar, per tant podien aguantar impactes de morters, granades o bombes, oferint al que s’hi estava la màxima protecció.

Hi ha una tercera plataforma que es troba a l’extrem oest, a tocar de la platja de les Moreres. És una plataforma petita que servia per disposar un focus d’il·luminació que tenia la finalitat de facilitar l‘acció de la defensa de la costa, concretament per a la utilització de l’artilleria que estava ubicada als nius de la costa i a les bateries, fonamentalment per a la defensa antiaèria. El projector de Montgat era fix i es va instal·lar el 1938. Només resta la plataforma de formigó on hi havia instal·lada la lluminària.

Els nius de metralladores són construccions bèl·liques on s'hi instal·laven metralladores pesades. Es situaven a primera línia de combat per a defensar els punts d'artilleria dels atacs enemics. Els nius de la platja de Montgat es van construir durant la Guerra Civil, flanquejant el punt estratègic de l'artilleria pesada. Aquesta es localitzava a prop de les Bateries.

Cortada i Colomer, Lluís (1998) Estructures territorials, urbanisme i arquitectura poliorcètics a la Catalunya preindustrial. Segles XVIII-XIX. Volum 2. Institut d'Estudis Catalans, Barcelona.

Clara, Josep (2012) Els búnquers de la Costa Catalana, Patrimoni militar en temps de guerra ( 1936 – 1939). Editorial Dalmau.

GRIEGC, Les armes antiaèries de l’exèrcit popular de la República. http://www.griegc.com/ca/2019/10/15/les-armes-antiaeries-de-la-republica/

GRIEGC, El servei d’il·luminació: el seu funcionamentr i situació a la costa catalana. http://www.griegc.com/ca/2020/01/15/el-servei-de-iluminacio/

Monte Garay, Carlos (2006) Recopilación de Apuntes históricos, vicisitudes y efemérides de las artillerías en Cataluña. Colección Adalid (Revista Ejército). Ministerio de Defensa. 2006.