Molí de Cal Llopart
Castellet i la Gornal

Des de les Masuques agafar el camí cap a l’església de Sant Esteve

XII-XX
    Estructura malmesa i elements del molí deteriorats
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

El molí de Cal Llopart d’origen medieval i modificat en època moderna i contemporània. Situat a pocs metres a tramuntana del mas de Cal Llopart es tracta d’un cos de planta rectangular amb la coberta a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a migjorn. Consta de planta baixa i pis. El frontis s’hi obre el portal d’accés adovellat d’arc rebaixat i dues finestres de reduïdes dimensions. A nivell del primer pis s’hi obren quatre finestres d’arc pla una de les quals conserva l’ampit de pedra. A la part superior, centrat amb el carener, s’hi conserva un enrajolat ceràmic i policroma amb la figura central d’un sant. A l’interior, s’hi localitzen diferents elements relacionats amb l’última fase de l molí entre els quals hi ha la tremuja, la mola i tot el mecanisme amb motor de funcionament de la mola. La coberta de la sala és mitjançant diversos arcs amb volta de rajols.

Aquest molí es troba documentat des de l’any 1178. Segons consta en un butlletí del Centre Excursionista de Catalunya l’any 1893 encara estava en funcionament. Durant la postguerra va tornar a funcionar fins a mitjan de la dècada de 1950 degut al poc cabal d’aigua del riu. L’any 1858 el molí disposava d’una concessió d’ús de l’aigua per Real Ordre d’Isabel II de 500 l per segon. També s’hi diu que quan el molí disposava de molta aigua feia funcionar tres moles, una per pinso i dues per la molta de creta i blanc (ROVIRA, J).

Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Castellet i la Gornal (Alt Penedès). Ajuntament de Castellet i la Gornal. Desembre de 2004.

ROVIRA, J. (2018): El riu Foix. El patrimoni natural i cultural del riu a l’entorn del Parc del Foix. Centre Documental del Parc Foix. Santa Margarida i els Monjos.