Local Republicà
Rubió

Nucli del Castell de Rubió

s.XX
    Enderrocat
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

Situat a l’extrem nord del nucli del Castell de Rubió es troben les restes de l’antic Local Republicà. De l’edifici és visible el mur que delimitava la planta per la banda de ponent, el qual alhora era emprat com a mur de contenció de terres. També són visibles a nivell de fonament el traçat de la resta de  murs que dibuixen la planta rectangular de l’edifici. El parament del mur és de pedra irregular rejuntada amb argamassa. La major part del mur conserva l’arrebossat.

Segons una imatge antiga, era una edificació de planta rectangular amb la coberta a dues aigües amb el carener  perpendicular a la façana principal, orientada a migjorn. L’edifici fou edificat a inicis de la dècada de 1930 moment en que les àrees rurals començaven a posicionar-se entre els bàndols conservadors i republicans. El nucli de Rubió, igual que succeeix en altres nuclis de població, es polaritzen creant dos bàndols ben diferenciats, cadascun dels quals volia tenir el seu propi local social i escola. En aquest cas, el local fou construït i finançat pels veïnat amb ideologia republicana. Aquest edifici va quedar en desús un cop finalitzada la Guerra Civil.