La Sala
Rubió

    Anoia
    Oest del nucli del Castell de Rubió
    Emplaçament
    Carretera BV-1037 que porta del Pla de Rubió al nucli del Castell de Rubió
    550

    Coordenades:

    41.64599
    1.56804
    380752
    4611462
    Número de fitxa
    08185 - 297
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Modern
    Contemporani
    Popular
    Segle
    XVII-XXI
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    000600600CG81A0001HG
    Autoria de la fitxa
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

    La Sala és un mas d’origen medieval tot i que fou consolidat en època moderna i contemporània. Està formada pel cos primigeni i diverses edificacions adossades amb un pati interior tancat, el barri. El cos principal és una edificació de planta rectangular amb la coberta a dues aigües amb el carener paral·lel a la façana principal, orientada a migjorn. Consta de soterrani, planta baixa, planta pis i golfes. Presenta una estructura de masia clàssica de tres crugies amb les obertures simètriques amb el portal d’arc de mig punt adovellat a la part central. La major part de les obertures són amb brancals i llinda de pedra i la finestra central del primer pis conserva l’ampit.  A l’interior es conserva el celler, cobert amb volta de pedra, situat al soterrani. Des de la planta baixa s’accedeix a la resta de plantes i d’aquest cal destacar-ne l’antiga cort amb les restes de la menjadora i ara espai amb funcions de capella dedicada a Santa Clara. A l’interior de la capella s’hi conserva un altar de fusta policroma amb la data 1858, altar que havia format part de les capelles laterals de  l’església de Santa Maria de Rubió. Adossat a la façana d llevant s’hi adossa un cos en forma de L que fou edificat durant el segle XIX amb les obertures emmarcades amb maons.

    L’espai de la capella fou beneit pel rector de la parròquia de Santa Maria de Rubió l’any 2011.

    Descripció extreta íntegrament de la fitxa 011.EA de l'esborrany del Pla Especial Urbanístic de Protecció del Patrimoni i del Catàleg de Béns Arquitectònics, Històrics i Ambientals de Rubió, coordinat per Imma Vilamala i gestionat pel Servei del Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona. No s'ha pogut accedir a l'interior. 

    El mas la Sala apareix en el llistat de lluminàries de l’any 1628; propietaris procedents de la família Puiggròs, del mas Puiggròs. El mas també apareix en el llistat de pagaments a la parròquia de Santa Maria de Rubió dels anys 1718 i 1727. També apareix en un llibre de rendes de la parròquia de Santa Maria de Rubió de 1869. En aquest és diu que és propietat de Matia Puiggros i que el mas La Sala també posseeix el mas Bernades, que antigament era anomenat Codinellas de vall, el mas Cirer i el mas Roges que antigament era anomenat de Guillem Jover.