Les Esplugues
Carme

Camí de Les Esplugues, entre els km 4 i 5 de la BV-2131 venint de La Pobla de Claramunt.

XIII-XX
    varis propietaris
    Jordina Sales Carbonell; Natalia Salazar Ortiz

Nucli o barri de cases ubicat a uns 2 km al est del nucli de Carme, en direcció a La Pobla de Claramunt, damunt d'una plataforma travertínica que domina la riera de Carme, i en la qual s'hi obren varies balmes o coves, algunes d'elles amb restes d'ocupació des d'època prehistòrica.
    El conjunt de Les Esplugues, actualment, el conformen dos grans masos de notable antiguitat (Cal Guineu i Cal Pere de Carme) i un tercer habitatge, molt més modest i de construcció modera, conegut amb el nom de Cal Soques.

És un fenomen propi de l'Alta Edat Mitjana l'ocupació temporal de balmes que, amb el temps, acaben conformant nuclis d'habitatges als seus entorns. Tot i que no és té constància de l'ocupació medieval de les balmes de Les Esplugues, sí que apareixen un total de cinc cases en el fogatge de 1553 (Pere Sabater, En Jaume (...), Joan Poch, Joan Sabater, i Pere Mercader, IGLÉSIES, 1981; RIBA, 2002: 177), el que donaria a entendre que en el lloc, molt probablement, ja hi havia ocupació en època medieval, potser originada en les balmes esmentades. De fet, l'any 1214 Pere de Claramunt intervingué en l'establiment d'un molí a favor d'Arnau de Saltells situat a les Esplugues de Carme. Aquest molí, però, no s'ha conservat. Des de mitjans del segle XVII, a l'indret de Les Esplugues es documenten dos molins drapers propietat de l'argenter igualadí Ramon Castellví, dels quals tampoc s'han conservat restes.

IGLÉSIES FORT, Josep (1981): El Fogatge de 1553: estudi i transcripció, Ed. Dalmau i Fundació Vives Casajuana, Barcelona.
    RIBA GABARRÓ, Josep (1988): "Carme", Història de l'Anoia, vol. I, Parcir Edicions Selectes, Manresa, p. 321-335.
    RIBA GABARRÓ, Josep (2002): "Els avantpassats de Carme", Les Fonts de Carme, 10, Associació El Forat dels Graus, p. 177.