Jaciment romà de ca l'Espluga
Pallejà

Carrer d'Àngel Guimerà amb carretera de la Magina.
    Emplaçament
    En uns terrenys propietat de la casa coneguda com Ca l'Espluga, a la zona sud del nucli urbà de Pallejà.
    40

41.415496718391
    1.9974732398987
    416217
    4585368
    08157 - 42
    Regular
    Una part va ser eliminada l'any 2006 amb motiu de la construcció de la línia de FCG i l'altra es desconeix en gran part.
    IPAC 2536
    6055516DF1865E0001WR
    Ainhoa Pancorbo Picó

Arran de la seva troballa es va posar al descobert una pavimentació d'opus signinum. Apareix també un dipòsit partit en dos àmbits, de nou revestit amb opus signinum i cordons hidràulics. El conjunt es pot interpretar com un lloc pel premsat de vi o d'oli.

El material ceràmic recuperat consisteix en fragments campanianes A tardanes, i ceràmiques ibèriques pintades, àmfora de boca plana, ceràmica de parets fines, sigil·lada aretina i sudgàl·lica, amb llànties d'oli de volutes, i finalment sigil·lada africana A, pàtina cendrosa, etc. Apareix també algun fragment de sigil·lada D.

Els treballs efectuats l’any 2006 van permetre determinar les fases evolutives de la zona en qüestió, des d'un primer assentament d'època ibèrica fins l'actualitat:

FASE 1. Ocupació ibèrica. Es va documentar una sitja amb forma troncocònica amb material ibèric en el rebliment i un retall per sota d'un dels murs d'opus signigum, amb una gran quantitat de ceràmica ibèrica associada. S'interpreta que es pot tractar d'un assentament agrari.

FASE 2. Ocupació romana alt-imperial. Possibles fons de sitja de la primera meitat del segle I dC. També es documenta un dipòsit d'opus signinum, un mur longitudinal N-S revestit d'un enlluït blanc i un àmbit pavimentat conformat per tres murs. La cronologia d'aquesta ocupació possiblement no aniria més enllà de mitjans del segle I dC.

FASE 3. Ocupació romana baix-imperial. No es documenta cap altra activitat antròpica fins al segle IV-V dC, moment en que es daten els materials que apareixen en un abocador. Es documenten a més una sèrie d'estructures muràries difícils de datar amb precisió pels materials que s'hi localitzen, però amb un post quem dels segles IV.

FASE 4. Època moderna-contemporània. Per sobre dels nivells d'ocupació romana es detecten directament els nivells moderns d'anivellació de la zona. Les rases de vinya, abundants en el sector, i la construcció del ferrocarril el 1912 van afectar el jaciment i la urbanització de la zona han afectat la conservació del jaciment.

Jaciment localitzat l’any 1976 per membres del Grup de Recerca de Pallejà. S'hi han dut a terme les següents intervencions arqueològiques:

- Desembre de 2003, sota la direcció de Josefa Huertas (Codex), amb motiu de les obres de soterrament de la línia de Ferrocarrils Catalans.

- Agost i setembre de 2006, sota la direcció d'Isabel Pereira (Codex), amb motiu del seguiment de les obres dels FCG.

Es va realitzar una intervenció a l'indret, ja que el jaciment quedava afectat pel soterrament de les vies del FGC. Es va realitzar un seguiment arqueològic de l'obertura de les rases, i una excavació en extensió del sector on van aparèixer restes.

- CODEX (2003). Informe de la intervenció arqueològica a la Vil·la romana de Ca l'Espluga, Arxiu Servei d'Arqueologia.

- PEREIRA, Isabel. Memòria de la intervenció arqueològica preventiva en les obres de soterrament de la línia de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya a Pallejà (Baix Llobregat). nº reg. 9630 (2 vols.).

- REVILLA, Víctor (2015). Fermes, villae et exploitations rurales: Approches régionales.

- SOLÍAS I ARÍS, Josep; MENÉNDEZ I PABLO, Xavier (1986). “La vil·la romana de ca l’Espluga (Pallejà). Observacions sobre l’estructuració territorial i econòmica del curs inferior del Llobregat en època romana”. Empúries: revista de món clàssic i antiguitat tardana, núm. 48, pp. 330-341.