Imatgeria religiosa urbana
Caldes d'Estrac

(08393 Caldes d'Estrac)
    Caldes d'Estrac.

Bo
    Totes les imatges són privades i són els seus propietaris els encarregats de mantenir-ne el bon estat.
    Varis propietaris
    Octavi Mallorquí Vicens

Presència d'imatgeria religiosa a tot el nucli urbà, però sobretot al centre històric. Per la varietat de les imatges, sobretot per la seva manera de presentar-se, val la pena que en citem alguns exemples: a la Carretera de Sant Vicenç, davant de l'Escola Sagrada Família, trobem el monument de Santa Bàrbara (ja descrit en la seva fitxa). Al Camí Ral, a una de les cantonades de l'Hotel Estrac, hi ha un petit monument dedicat a la Mare de Déu. El monument es presenta en forma de capelleta, amb coberta piramidal, creu terminal, i una petita porta reixada d'obertura lateral. A l'interior hi ha una senzilla imatge de guix de la Mare de Déu amb el Nen Jesús. La capelleta sempre té flors dels devots. Al carrer de l'Església hi ha la Capella de la Cova on, segons la tradició, va ser trobada la Mare de Déu del Remei (ja descrita a la seva fitxa). Al carrer de l'Església hi ha també la Capella del Sant Crist (ja descrita a la seva fitxa). Al carrer del Remei, incorporada a la façana d'una vivenda particular, trobem un conjunt ceràmic de quinze peces que mostra pintada la figura de la Mare de Déu del Remei, patrona de la vila. Al Pont del Sergent trobem un altre conjunt ceràmic, aquest representa a Santa Llúcia; també està incorporat a la façana d'una vivenda particular. Aquest conjunt es presenta en forma de petit monument, amb coberta de teulada a dues aigües i repeu també de teulada. Està format per vint-i-quatre peces, i la imatge de la santa està pintada. Finalment citarem la plaça de Sant Antoni, on hi ha un altre monument, aquest d'imatge de guix, que representa a Sant Antoni amb el Nen Jesús en braços. La imatge es troba dins d'una petita capella de marc negre, arc de mig punt i porta de vidre d'obertura lateral, que està perfectament adaptada a la façana d'una vivenda particular. Al capdamunt del monument hi ha un petit fanal de ferro forjat i vidre, de mig cos, que per les nits il·lumina la capelleta.

La presència d'imatgeria pels carrers de Caldes demostra, no només un sentiment religiós per part de la població (que no necessàriament va acompanyat de participació en les activitats parroquials, tal i com el rector recorda), sinó també d'un profund respecte per part dels no creients.

Afortunadament la intolerància religiosa que es va viure durant la guerra civil espanyola (1936-1939), que va comportar a Caldes i a la resta del país la crema d'esglésies, arxius parroquials i de tot tipus d'imatgeria religiosa, sembla ja superada.

AA.DD. (1995). Fotografies Antigues de Caldes 1870-1962. Arrels Cultura. Caldes d'Estrac. BATLLE, A. (1985). Caldes d'Estrac o Caldetas: un vell plet. Ajuntament de Caldes d'Estrac. Caldes d'Estrac.