Gual de Cal Raventós
Castellet i la Gornal

Des de les Masuques agafar la BV-2117 fins a Cal Raventós. Al sud del mas.

Estructural
    Agència Catalana de l’Aigua. Generalitat de Catalunya
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

El gual de Cal Raventós és va construir a la dècada de 1960 degut a la pèrdua del gual de Cal Llopard, situat uns metres més amunt de la riera, a causa de la seva entrada en desús degut a la modificació de les vies de comunicació. El gual correspon a una base de ciment amb una passera formada a partir de diverses pedres pels vianants.

Els guals estaven ubicats en indrets per creuar la llera del riu en punts el riu tenia poca fondària. Generalment es col·locaven directament damunt el sòl de la llera. Molts d’aquests passos a mitjans del segle XX es van cimentar amb la finalitat d’adequar el pas a la maquinària agrícola.

En el cas del Gual de Cal Raventós, en el ple de 1960 l’Ajuntament de Castellet i la Gornal apunta “ en el camino viejo de Masucas a Castellet y cerca de la Casa o masia Raventos, un trozo completamente impracticable para elpaso de carros. Para que los propietarios de las tierras que se sirven de dichos camino, han acordado el arreglo del mismo, pero debiendo hacer una especie de vado, se interesa que el Ayuntamiento percatado de dicha necesidad accede que se satisfaga el imoprte del cemento que se emple.” (ROVIRA, J. 2018).

ROVIRA, J. (2018): El riu Foix. El patrimoni natural i cultural del riu a l’entorn del Parc del Foix. Centre Documental del Parc Foix. Santa Margarida i els Monjos.