Forn ibèric de Montclús
Sant Esteve de Palautordera

Vallès Oriental
    El forn es localitza prop del castell de Montclús, a la carena que hi ha més al sud-est, separada per una torrentera i damunt d'una elevació a prop del camí que s'enfila cap a Mosqueroles.
    Emplaçament
    Travessar la Tordera a l'alçada de can Marc i prendre el camí que porta a la casa de Can Giravent. Abans d'arribar a aquesta casa continuar el camí abans esmentat i a uns 150 m a l'esquerra hi ha el forn.
    288

41.7197530262
    2.43183606637
    452740
    4618817
    08207 - 76
    Segles VII - I aC
    C.C.A.A 11170
    Ref. Cad. 08206A003000270000QR
    Daniel Gutiérrez Espartero

Vers l'any 1974 un grup d'aficionats dirigits per Ll. Monreal i Tejada, extragueren les terres que cobrien el forn. Va aparèixer una estructura pràcticament quadrada. A la planta inferior s'observa una cambra de combustió dividida per un gran pilar, mentre que a la superior hi destaquen les 26 fumaroles. La coberta ja estava destruïda en el moment en el qual es va posar al descobert el forn, si bé en l'actualitat es conserven part de les parets laterals. Les fumeroles abans esmentades presenten una forma pràcticament rectangular i en cadascuna d'elles hi havia unes peces petites de terra cuita en forma de creu.

Dissortadament aquestes peces foren destruïdes poc temps després d'haver-se desenterrat el forn. El forn mesura 2 x 2 m de costat, 1,5 m d'alçada i el gruix del sostre de la cambra de combustió és de 40 cm. L'entrada a aquesta cambra es troba a l'est. L'amplada màxima d'aquesta boca és de 112 cm.

MONREAL i TEJADA, Ll. (1987): Montclús, poblat ibèric i castell medieval. Monografies del Montseny, núm 2. Amics del Montseny. Viladrau