Festa Major de Sant Pau
Sant Pere de Ribes

Ribes

Ajuntament de Sant Pere de Ribes. Pl. de la Vila, 1
    Marta Lloret Blackburn - Antequem, S.L.

La festa major de Sant Pau es celebra entorn el dia 25 de gener, diada de Sant Pau, patró de Ribes. La festa comença el cap de setmana anterior a la diada, amb un pregó i correfocs. La vigília de Sant Pau, es fa la tradicional baixada de grallers pel carrer del Pi, que va seguida de la disparada de morterets i traques, així com del repic de campanes. Des d'aleshores comença una cercavila de balls populars infantils al matí, i de la resta de balls populars a la tarda, que recorreran els carrers del poble i diverses masies del terme. El dia central de la festivitat, comença ben aviat amb una cercavila de balls populars acompanyats dels grallers. Després d'un bon esmorzar, es fa la tradicional Anada a Sant Pau, en què les autoritats, els balls populars, el bestiari i tots els ribetans i ribetanes enfilen el camí de Sant Pau. Un cop arriben a l'ermita, assisteixen a l'ofici solemne, que acaba amb el cant dels goigs a Sant Pau. En sortir del temple, hi ha exhibició de castells i la Baixada de Sant Pau, aquest cop envoltats del foc dels diables i bestiari. La cercavila acaba a la plaça de la Vila, on hi ha exhibició de balls populars.

La notícia més antiga que tenim de la festivitat de Sant Pau es remunta a l'any 1682, quan es decideix que aquest dia s'ha de procurar música. Entre els segles XIX i XX, la festa de Sant Pau començava el 24 de gener amb el toc de l'Angelus i tot seguit es ballava per les diferents masies del poble. El dia següent s'iniciava amb una missa matinal, s'anava a l'ermita de Sant Pau i s'assistia a l'ofici solemne. Un cop acabat l'ofici es baixava i, després de dinar, hi havia l'encant de coques a la plaça de l'ermita. Al voltant de la festa també s'organitzaven balls populars i altres activitats lúdiques.

DIVERSOS AUTORS (2003). Ball de Bastons a Ribes. Passió, festa i tradició. Sant Pere de Ribes: Arsis Editorial.