Ball de cabeçuts
Sant Pere de Ribes

    Garraf
    Ribes

    Coordenades:

    41.26239
    1.772
    397133
    4568613
    Número de fitxa
    08231 - 223
    Patrimoni immaterial
    Tipologia
    Música i dansa
    Contemporani
    Segle
    XX
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Obert
    Lúdic
    Titularitat
    Pública
    Ajuntament de Sant Pere de Ribes. Pl. de la Vila, 1
    Autoria de la fitxa
    Marta Lloret Blackburn - Antequem, S.L.

    Els cabeçuts de Ribes surten a ballar durant les festes majors de Sant Pau i Sant Pere. Juntament amb els gegants, el drac de tres caps i els balls populars, els cabeçuts desfilen en cercavila fins a la plaça de la Vila. En aquest punt, els cabeçuts dansen de forma còmica al so de les gralles, movent les cames endarrere i endavant, fent giravolts i picant de mans segons una coreografia.

    Els primers cabeçuts en assistir a les festes de Ribes probablement eren llogats d'una altra població. Per la festa Major de Sant Pere de l'any 1916 es van adquirir per subscripció popular els primers quatre capgrossos. Després de sortir en cercavila durant les festivitats dels anys següents, l'esclat de la Guerra Civil va suposar la seva desaparició. No serà fins a l'any 1947 quan el consistori adquireix cinc nous capgrossos, sufragats igualment per subscripció popular. Eren els que coneixem com el "nano" , la "gitana", el "vell" i el "moro" i el "negre". Poc després, l'any 1952 van adquirir-se els gegants de Ribes, que acompanyarien els cabeçuts amb el seu característic ball. A partir de l'any 1960 es van anar comprant més capgrossos, fins arribar a formar un grup força nombrós. No va ser fins als anys 80 en què la Mercè Garriga i la Dolors Pasqual van organitzar els cabeçuts entorn un ball inspirat en el Ball de Nans de la Patum de Berga. A finals del segle XX els cabeçuts sortien en cercavila però ja no feien el ball característic, tant per l'entrada de gent nova com per la dificultat tècnica que suposava. En les darreres edicions de les festes majors s'ha recuperat la típica dansa.

    CALLAO, E. (2007). El ball de cabeçuts de Ribes. Una tradició perduda: recuperem-la!. Sant Pere de Ribes: Ajuntament de Sant Pere de Ribes.