Fàbrica de Vidre
Castellet i la Gornal

La Porxada. Sud-est de Sant Marçal

Eclecticisme
    Parts malmeses malgrat que s’han dut a terme diferents reformes
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP

La fàbrica de vidre és una construcció de finals del segle XIX formada per sis cossos de grans dimensions i alçades variables tots amb la coberta a dues aigües. Les obertures dels diferents cossos presenten una composició simètrica relacionada amb l’activitat inicial que s’hi havia de dur a terme. També presenten unes les mateixes característiques estilístiques: obertures d’arc rebaixat emmarcades amb maons col·locats a sardinell. Tots els cossos estan arrebossats i pintats d’una marró ocre a excepció de dos cossos pintats de tonalitat vermellosa amb les cantonades vistes amb maons. El cos de ponent encara hi ha alguns elements constructius relacionats amb la fabricació del vidre. La resta de volums adossats en sentit est van exercir primer un ús ramader i posteriorment hostaler. El cos allargat de tonalitat vermellosa i situat més a ponent consta de planta baixa i dos pisos i fou edificat com espai d’habitatge i compartiments amb diferents habitacions i zones comunitàries, funció que fins a dia d’avui està exercit. Del conjunt edificat també en destaca la xemeneia, element aïllat situat a ponent del conjunt i que en destaca com element industrial.

El conjunt es va construir amb la finalitat de dur-hi a terme la producció de vindre tot i que no se’n hi va produir mai. No obstant, l’edifici és una mostra de l’arquitectura industrial de les últimes dècades del segle XIX. Durant la guerra civil molta població civil s’hi va refugiar i es va endur part de la maquinària de ferro. Després de la guerra fou adquirit per la família Berch, amos de La Porxada, que hi van tenir masovers fins a la dècada de 1970