Esquamària (Lathraea squamaria)
Fogars de la Selva

Veïnat de Ramió

Espècimen botànic
    Espècie paràsita estretament lligada a l’avellaner
    Xarxa natura 2000
    Espècie d’interès local a la Xarxa de Parcs de la Diputació de Barcelona. Inclosa a l’Annex 3 (espècies de flora estrictament protegides) pel Decret 328/1992, de 14 de desembre, pel qual s’aprova el Pla d’Espais d’Interès Natural.
    Jordi Montlló Bolart

L’Esquamària és una planta erecta, blanquinosa, groguenca o rosada, glabrescent a la part inferior, pubescent glandulosa a la summitat, amb fulles esquamiformes i forma un raïm unilateral dens. La corol·la de la flor és bilabiada, rosada o blanquinosa. Floreix de març a maig.

Paràsit a les arrels de l’avellaner (Corylus avellana) en boscos caducifolis humits. Espècie considerada molt rara (rrr). Distribució euro-siberiana.

L’òrgan gestor del Parc del Montnegre i el Corredor en fa un seguiment acurat d’alguns dels nuclis poblacionals al mes de març quan és més fàcil identificar-la, amb una freqüència quinquennal. Per la seva importància i protecció les coordenades de la fitxa corresponen amb les de l’Ajuntament.

BOLÒS, Oriol de; VIGO, Josep; MASALLES, Josep Maria; NINOT, Josep Maria (2005). Flora manual dels Països Catalans, pp. 773. Barcelona: Pòrtic Edicions.

WILHELM THOMÉ, OTTO (1885). Flora von Deutschland, Österreich und der Schewiz in Wort und Bild für Schule und Haus. Deutschland.