Escola del Bosc
Rubió

Nucli del Pla de Rubió

Ajuntament de Rubió. Carrer Ajuntament, 0, 08719 Cal Rubió, Barcelona
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

L’escola del bosc és una construcció situada al nucli del Pla de Rubió. Fou construïda l’any 1931 tal i com s’indica a la façana principal. Es tracta d’un edifici de planta rectangular amb la coberta a dues aigües amb el carener paral·lel a la façana principal, orientada a migjorn. Al frontis s’hi obre la porta d’accés i sis finestres, dues al costat dret i sis al costat esquerre. Totes elles estan emmarcades amb un rectangle decorats amb còdols. Damunt la porta d’accés hi ha inscrit l’any 1931, una placa metàl·lica amb l’escut de Rubió i a la part superior la decoració amb còdols i maons. A la façana de tramuntana s’hi obren tres finestres i una porta d’accés franquejada per dues petites finestres, tipus espitllera. En aquest cas, les obertures també estan emmarcades amb un marc de ciment sense decoració interior. Posteriorment, s’hi va afegir un cos a ponent, amb una finestra i una porta a la façana de migjorn i una sola finestra a la façana de  tramuntana. Arquitectònicament, varia l’acabat dels murs, que en aquest cas està arrebossat i pintat de veig a diferencia del cos original que es de pedra vista amb filades irregular. Les obertures segueix el mateix estil i decoració arquitectònica. L’interior està compartimentat amb tres grans sales, una d’elles la cuina.

A inicis del segle XX, la Mancomunitat de Catalunya (1914-1923)va iniciar una tasca de creació d’escoles a les àrees rurals, que es va reprendre amb l’arribada de la Segons República i al creació de la Generalitat de Catalunya (1931). Tot i que Rubió comptava amb una escola al nucli del Castell de Rubió, actual ajuntament,  s’hi va adherir amb la construcció d’una escola l’any 1931 a la zona del Pla de Rubió, més accessible per bona part de les masies del terme.

Fulletó Rubió, paradís rural. Tradició i innovació. Per un futur més sostenible.