Els Pastorets
Súria

C/ Sant Antoni Maria Claret, 14
    Teatre del Foment

ARQUEOCIÈNCIA- J.M. Huélamo
    Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

Representació teatral que es fa tradicionalment pels volts del Nadal i que acompanya així el final del cicle festiu de l'any. Es tracta d'una manifestació molt popular a Súria, encara que no disposa d'elements coreogràfics específics que la diferenciïn substancialment de les representacions d'aquesta mateixa obra que es realitzen per les mateixes dates a la major part de Catalunya. Destaquen, com a element diferenciador, les decoracions escenogràfiques i fotografies dels Pastorets dels germans Salvador, que es conserven al teatre del Foment. Hi ha una música específica pels Pastorets que data de la dècada de 1920. D'altra banda, existeixen alguns textos propis i una manera d'entendre l'espectacle que fa que sigui vist cada any per més d'un miler d'espectadors en les sis representacions que es fan. A més, es fan dos repartiments per afavorir la màxima participació i la partitura musical és interpretada per la formació de músics locals, Mas Torrat (PERAMIQUEL, 1999).

Els Pastorets a Súria es representen des del segle XIX, amb el text protagonitzat per en Bató i en Borrego, representant-se ininterrompudament fins a l'actualitat, excepte els anys de la Guerra Civil. El primer local on es té constància de representació dels Pastorets a Súria és al local del Centre Catòlic, a la primera planta de la plaça Major, número 4. A partir de 1926 s'incorpora el text de Folch i Torras (PERAMIQUEL, 1999). L'autor de la música dels Pastorets és Mn. Antoni Malats, vicari de Súria entre 1923 i 1927 (REGUANT, 1997).

PERAMIQUEL COLS, Josep (1999) "Més de 100 anys de teatre amateur a Súria" Dovella, Núm. primavera, pp. 57-62, Manresa, Centre d'Estudis del Bages.