Cal Banyes
Súria

Sobre del camí rural de les cases del Samontà a Riols
    Dalt d'una carena sobre la riera d'Hortons

Es troba totalment enrunada
    ARQUEOCIÈNCIA- J.M. Huélamo
    Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

Restes d'un antic mas que es troben dalt d'una punta de carena que domina la vall de la riera d'Hortons. Es pot observar com en una terrassa formada entre dos retalls de la roca que segueixen el pendent de la muntanya hi ha unes restes arquitectòniques enrunades. Hom pot distingir una habitació rectangular feta de pedra seca que s'adossa a una altra de quadrangular, que conserva l'alineament de dues parets i part de la tercera. A la zona on hi hauria la quarta paret es veu un gran amuntegament de pedra que continua en direcció al pendent. Escampada per la superfície hi ha ceràmica blava catalana dels segles XVII o XVIII.

Una llegenda que fa referència a aquesta casa, consisteix en la següent: al gorg de l'Olla anaven a cercar l'aigua els de cal Banyes per a usos domèstics, però hi hagué una greu sequera que es perllongà durant set anys, durant els quals la única possibilitat d'obtenir aigua era llençant al clot una olla amb una corda, perquè arribés al fons, d'aquí el seu nom. (LOSADA, 2000)

Per informació oral se sap de la troballa casual de monedes de mitjan segle XVII al costat de la casa

CATÀLEG (inèdit). Catàleg del Grup de Recerca i Conservació del Patrimoni del Centre Excursionista de Súria.

ITINERARI 6 (s.d.) Itinerari-6: Súria-Necròpoli de cal Banyes-Cal Jové-Coaner-Súria, Centre Excursionista de Súria.

LOSADA, Cristina (2000) Toponímia de Súria. Treball mecanografiat pel 2n curs de Batxillerat B. Súria. Informació oral d'Isidre Suades, Albert Fàbrega i José Rodríguez.