El Pi de l'Oli
Fogars de la Selva

Turó del Pi de l’Oli
    Veïnat de Puig Castellar

Tradició oral
    Cultural
    Jordi Montlló Bolart

La llegenda, que recullen els autors del llibre Fogars de la selva, temps ha (FUGAROLAS i VILÀ, 2007),  diu així: “Del Turó del Pi de l’Oli se’n conserva una llegenda de la qual probablement se n'ha perdut gairebé tot el cos, segons la qual els monjos de Roca-Rossa deixaren escrit en un pergamí el punt exacte on havien enterrat una gerra d’or a fi de resguardar-la dels robatoris. El document escrit assenyala que es troba en un punt des del qual s’han de veure set campanars”.

Els mateixos autors escriuen que molta gent assenyala o creu reconèixer l’indret com el cim d’aquest turó, motiu pel qual, de tant en tant s’hi poden veure forats excavats en el terra amb l’afany de localitzar el tresor.

VELLVEHÍ i ALTIMIRA, Jaume: "Santa Maria de roca Rossa: la cuina del monestir (segles XII-XV) (Tordera. El Maresme)", a L'arquitectura militar medieval. Jornades d'Història i Arqueologia Medieval del Maresme. Grup d'Història del Casal, Mataró, 2000.