El Manou
Castellet i la Gornal

El Manou . Sud de Sant Marçal
    Emplaçament
    Des de Sant Marçal agafar el camí del Torrent dels Pous i passat Els Pous a la dreta i el següent a la dreta.
    165

41.29953
    1.60455
    383172
    4572948
    08058 - 256
    Residencial - productiu
    08057A006000970000YU
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

El Manou és una masia de planta de planta basilical amb un volum annexat posteriorment per la banda de llevant. El cos principal consta de planta baixa, pis i golfes a la part superior del cos central i sobresortint de la construcció. A la façana principal, orientada a migjorn s’hi obre el portal d’accés d’arc de mig punt adovellat i diverses finestres d’arc pla a nivell de planta baixa i pis. A l’alçada de les golfes s’obren dues finestres de dimensions més reduïdes d’arc de mig punt. El cos annexa per la banda de llevant correspon a la zona del celler, amb sis cups de vi. Aquest volum, de planta rectangular i amb la coberta a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana principal s’hi accedeix per la façana de llevant, on s’hi obre un portal d’arc pla flanquejat per dues finestres i amb un òcul a la part superior. Aquestes obertures estan emmarcades per maons. Per la façana de migjorn aquest volum és tan sols de planta baixa amb la part superior utilitzada com a terrassa porxada. El parament dels murs és arrebossat i pintat de tonalitat ocre.

Tot i que aquesta edificació és d’època contemporània podria tenir els seus orígens en època moderna, atès que apareix documentat Jaume Cundella el Manou en un capbreu de l’any 1577.

Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Castellet i la Gornal (Alt Penedès). Ajuntament de Castellet i la Gornal. Desembre de 2004.