Cup de davant Ca l’Oliba
Rubió

Boscos de l’Ivanyez. Est de Maçana
    Des de Ca l’Escolà agafar el camí de Maçana

Enderrocat
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

Cup de vi actualment situat entre dos camps de conreu prop de Ca l’Oliba. Correspon a una construcció de planta quadrada realitzada amb pedra irregular rejuntada amb morter i amb les cantonades de pedra col·locades a mode de cadena cantonera. Aquesta construcció encercla el cup, de planta circular que conserva els cairons interiors de revestiment. L’accés al cup es troba situat a la façana de de migjorn.

Al segle XIV ja es comencen a documentar les primeres tines o cups de fusta relacionats amb els masos d’època medieval; esmentades en inventari de masos del segle XIV i XV però també en pintures. A mitjans del segle XVI ja apareixen les primeres tines de pedra situades a l’interior de les masies, construccions que tindran un gran auge a partir del segle XVII. A partir del segle XVIII i sobretot al segle XIX, en algunes poblacions aquestes edificacions es construiran enmig de les vinyes per tal d’abaratir els costos de transport de la verema des de la vinya fins els masos, en molts casos situades en llocs de difícil accés. D’altra banda, l’arribada de la fil·loxera a la vinya francesa va provocar un augment de la demanda de vins a Catalunya ocasionant que molts pagesos plantessin vinya a les zones més muntanyoses i de difícil accés, augmentant el nombre de construccions aïllades de tines i barraques de pedra seca.

PLANS, J. (2009): Arquitectura tradicional rural en pedra seca a la comarca del Bages. Ajuntament de Bellpuig. Publicacions de l’Abadia de Montserrat. Barcelona.