Creu de terme del camí del Pla de Rubió a les Maioles
Rubió

Castell de Rubió
    Camí de Ca l’Alzina al Cementiri de Rubió

BCIN
    Monument històric / Immoble / 4524-MH / Decret / 14/03/1963 / BOE / 30/03/1963 / Decreto 571/1963 de 14 de març
    IPAC 51036
    08184A004090010000ZX
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

La creu de terme es troba situada a l’antic camí que anava de Ca l’Alzina al cementiri de Rubió. Es tracta d’una creu llatina de pedra on s’hi pot llegir l’any 1890 a la cara nord i a la cara sud dins d’un cercle el símbol del Sagrat Cor. La creu s’assenta damunt d’un fust llis de forma octogonal que reposa damunt d’una base de planta octogonal  amb un escut en relleu. La base està dipositada sobre un basament esglaonat amb quatre nivells decreixents en alçada de planta circular.

La fitxa s'ha omplert amb dades de la fitxa 005.EA de l'esborrany del Pla Especial Urbanístic de Protecció del Patrimoni i del Catàleg de Béns Arquitectònics, Històrics i Ambientals de Rubió, coordinat per Imma Vilamala i gestionat pel Servei del Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona.

Les creus de terme dins el territori català es troben documentades des de l’alta edat mitjana. Inicialment, la funció d’aquest tipus de creu era simbolitzar el control del terme en el punt on s’erigia la creu. No obstant, en alguns casos també era per indicar els límits del terme.

Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arquitectònic del terme municipal de Rubió. Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.