Cisterna i dipòsit dels camps de Cal Cinto
Rubió

    Anoia
    Camps de Cal Cinto. Nord-est de Sant Martí de Maçana
    Emplaçament
    Des de Ca l’Escolà agafar el camí de Maçana fins Ca l’Ivanyes
    600

    Coordenades:

    41.69321
    1.61141
    384448
    4616646
    Número de fitxa
    08185 - 306
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Element arquitectònic
    Contemporani
    Popular
    Segle
    XIX-XX
    Estat de conservació
    Dolent
    Pica i cistena malmeses. No té funcionalitat
    Protecció
    Inexistent
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    08184A016000030000ZG
    Autoria de la fitxa
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

    Cisterna de recollida d’aigües situada al centre d’un camps de conreu de Cal Cinto. És una estructura de planta rectangular retallada al subsòl i revestida a l’interior amb ciment llis amb la coberta de colles de pedra. A la banda esquerra hi ha un dipòsit de maons on s’hi duia a terme la barreja d’aigua al el sulfat de coure i la calç. Damunt hi ha una pica de pedra amb un orifici per buidar la pica. Aquesta solució calia preparar-la a peu de vinya per aplicar-la de seguida i no perdre les seves propietats. Per aquest motiu, era necessari disposar d’aigua a prop dels dipòsits on es realitzava la barreja.

    Espai destinat a la fer barreja entre el sulfat de coure la calç apagada, barreja anomenada el brou bordelès pel tractament del míldiu per la vinya. La solució fou descoberta a base de sulfat de coure i calç apagada fou descoberta entorn l’any 1880 a França pel químic Ulysse Gayon i pel botànic Alexis Millardet. L’any 1885 es va començar a utilitzar a les vinyes del Chateau Dauzac i seguidament a totes les vinyes franceses. Als darrers anys del segle XIX i inicis del segle XX s’implementà a Catalunya.

    ARNAU, M; GARCÍA V. (2015): Aljubs, cisternes, safareigs de vinya. Patrimoni rural oblidat de les vinyes del Maresme (II) a Fonts 6. Butlletí del Centre d’Estudis Argentonins Jaume Clavell.