Cal Jaume Marquès
Rubió

Nord del Pla de Rubió
    Agafar el camí de darrera l’església de Sant Macari

Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

Cal Jaume Marquès és una construcció situada al nord del nucli del Pla de Rubió. Es tracta d’un mas de planta quadrangular amb la coberta a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a migjorn. Consta de planta baixa i pis. El frontis presenta una composició molt simètrica on s’hi obre el portal d’arc rebaixat i una finestra de llinda plana. A nivell del primer pis s’hi obre un balcó amb barana de ferro i voladís de pedra i emmarcat per dues finestres. Entre el balcó i la finestra de la banda dreta hi ha un rellotge de sol ceràmic realitzat l’any 1996 amb nombres romans. A l’interior en destaca l’antiga escala de pedres que comunica amb el primer pis i la zona de celler amb la coberta en volta de canó de pedra i dues boixes que comuniquen amb el cup de vi, situat en un cos annex adossat a la façana de ponent. El cos annex a la façana de ponent acull els antics cups de vi, de planta quadrada, i diversos elements per realitzar-ne el premsat junt amb una premsa de gàbia.

Cal Jaume Marquès fou construïda pel besavi de l’actual propietària. El nom de Jaume Marquès es desconeix d’on prové, atès que el cognom de la família que sempre n’ha estat propietària és Tomàs.