Cista megalítica dels Tres Reis
Rubió

Edats dels Metalls
    Excavat l’any 1964
    Lúdic/Cultural
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

A tocar de la carretera BV-1031, passat el km 5 es localitza la cista megalítica dels Tres Reis, ubicada en un petit turó prop de Ca l’Oller. Es tracta d’una construcció funerària del tipus cista, formada per la cambra funerària i el túmul. La cambra de planta rectangular, està formada per cinc lloses sorrenques col·locades verticalment que delimiten la cambra. La llosa de la coberta ha desaparegut. La cambra presenta una orientació est-oest. El sepulcre està envoltat per un túmul de planta circular de 8,20 m de diàmetre. Els treballs d’excavació van permetre recuperar 230 fragments de ceràmica a mà i set peces dentàries pertanyents a individus d’edat adulta.

Segons els excavadors el sepulcre havia estat alterat per antigues intervencions fet que havia ocasionat la modificació de l’estratigrafia.

El sepulcre dels Tres Reis fou excavat l’any 1964 sota la direcció arqueològica de Ricard Batista i Noguera, de l’Institut de Prehistòria i Arqueologia de la Diputació de Barcelona. Es troba situat al costat de la carretera BV-1031; via de comunicació ancestral utilitzada durant l’edat mitjana i possiblement també durant l’edat del bronze com a via de transhumància.

Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arqueològic i paleontològic del terme municipal de Rubió. Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.