Can Talleda
Fogars de la Selva

Camí de Can Talleda. Polígon 12 Parcela 68
    Veïnat de Montgròs

Es troba pràcticament enderrocada del tot. Només es conserven algunes parets.
    Jordi Montlló Bolart

Can Talleda està situada en el camí de Can Masó, en el segon trencall que hi ha a mà esquerra un cop deixat enrere Ca l’Agutzil i Can Mestric. Només entrar per l’antic camí de carro que puja progressivament, avançar uns quatre-cents metres. A mà esquerra arran de marge s’observen les parets de pedra d’una casa, mentre que en el marge dret del camí hi ha una segona construcció, molt més important i més antiga.

La primera construcció és de planta rectangular, amb la façana principal, orientada al sud. La conservació del mur posterior indica que la coberta era a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana principal. Tenia planta baixa i pis i era força estreta de tot just quatre metres de fons amb vàries dependències. Els murs portants més alts conservats mesuren més de quatre metres d’alçada, per uns quaranta a cinquanta centímetres de gruix, mentre els interiors fan tot just uns trenta-cinc centímetres de gruix. A l’interior, entre la façana sud i la de ponent, s’hi observen les restes d’una llar de foc, i a la part superior, l’obertura del que havia estat una finestra. A mà dreta seguint la façana principal hi havia una segona dependència. El paredat és de pedra, amb les cantoneres més ben treballades unides amb fang, mentre que l’arrebossat general de la casa és fet amb morter de calç arremolinat. Adossada a mà dreta de la façana principal hi ha el que sembla una cort o porquera.

Al davant mateix, a l’altre costat del camí, el marge ja és ple de rocs  que indiquen la presència d’una altra construcció que forma part del mateix conjunt. Es tracta d’una casa de planta rectangular, de pedra, amb les cantoneres molt ben retallades i murs que mesuren entre setanta i vuitanta  centímetres de gruix (mesura presa en el mur de tres metres d’alçada que queda dempeus). Està perfectament adaptada a l’orografia del terreny, prop del torrent que anomenem de Can Talleda i en el vessant dret del torrent de Can Masó o Massó on el primer hi aboca les aigües en temps de pluges. La façana orientada al sud té un contrafort que coincideix amb la part del mur més gruixut conservat dempeus. S’hi observen varies comparticions i encaixos per al bigam del pis i coberts annexes. El paredat general és molt més gran, amb pedra més ben treballada que no pas el primer edifici. Al sud mateix hi ha un parell de feixes molt amples i planeres que s’obren al torren de Can Massó. Les parets estaven protegides amb morter de calç, però per la construcció s’emprà el fang, del qual hi ha una gran terrera natural en els mateixos marges del camí.

Pel tipus de construcció podria tractar-se de la casa pairal, a mà dreta del camí, mentre que a l’esquerra, molt més petita podria ser una masoveria.

Probablement part de la pedra de la façana del primer edifici s’hagi arraconat a mà dreta del camí en fer-ne el manteniment. Seguint el camí, a mà dreta, després del segon edifici, dins el revolt hi ha el pou d’aigua. La font no s’ha pogut localitzar.

Amb el nom de Can Talleda només s’ha pogut localitzar informació contemporània coincidint amb el cadastre de 1862, on sembla que era propietat, almenys fins a mitjan del segle, de l’heretat Rovira de Sant Hilari. En aquest cadastre, a més de declarar la casa, també contempla unes divuit quarteres de terres de conreu, a més de suredes i alberedes.

En el padró de Ramió de 1889, sembla que la finca només és habitada per masovers. Es tracta del matrimoni format per Segimon Pla Garròs i Maria Xaubet Albí que hi viuen amb els seus fills, Joan (nou anys) i Maria (de sis anys). El masover provenia de Grions, on els seus pares eren propietaris de Can Joandó.