Can Llopart
Castellet i la Gornal

    Alt Penedès
    Església de Sant Esteve. Sud de les Masuques
    Emplaçament
    Carretera BV-2117 de Torrelletes a les Masuques
    125

    Coordenades:

    41.28824
    1.64008
    386127
    4571647
    Número de fitxa
    08058 - 9
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Jaciment arqueològic
    Romà
    Segle
    s. III aC – s. VII dC
    Estat de conservació
    Dolent
    L'angle del marge de camí s'està deteriorant
    Protecció
    Legal
    BCIL
    1-I / Catàleg del Patrimoni Cultural Català
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    CCAA 308
    Accés
    Fàcil
    Cultural
    Titularitat
    Privada
    000712600CF87B0001DY
    Autoria de la fitxa
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP

    Tocant a la paret de l’església es va identificar un mil·liari amb la inscripció: D. N.INVICTIDDIMO PIISSIMO. VICTORIO SISSIMO. PRINCIPI IVULIANO. AVGVSTO. MA-----. Segons G. Fabre, M.Mayer i I.Rodà el mil·liari correspon a l’emperador Julià l’Apòstata (360-363). Posteriorment, aquest mil·liari fou rebuidat i utilitzat com a sepultura. L’any 1948 es va descobrir una segona sepultura de teules coberta per una capa de morter damunt la qual hi descansava una llosa de pedra. També es va localitzar una ara d’altar de marbre blanc on hi consten 24 noms i datada d’entre els segles VII-X. L’any 1999  dins el projecte Estudi del Paisatge Arqueològic Antic a la Cossetània Oriental es va realitzar una prospecció arqueològica en la qual es va localitzar una vora d’àmfora ibèrica. També, en un marge entre el camí que va de Can Llopart a les Masuques es va localitza un angle pertanyen a un dipòsit amb el revestiment interior de morter de calç de tonalitat rosada.  L’any 2002 durant la revisió de la Carta Arqueològica es va confirmar la presència de dit dipòsit tot i que no van identificar-se fragments ceràmics.

    L’any 1927 el Dr. T. Creus va identificar un mil·liari al costat de les parets de l’església i l’any 1948 es va localitzar un enterrament.

    GUITART, J. (Inèdit): Estudi del paisatge antic a la Cossetània Oriental.

    Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arqueològic i paleontològic del terme municipal de Castellet i la Gornal. Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.

    VIRELLA, X. (1983): Catàleg arqueològic de Castellet i la Gornal. Institut d’Estudis Penedesencs, 21. Primer premi del VII Concurs de Sant Ramon de Penyafort-1979 convocat pel Museu de Vilafranca del Penedès.