Can Llagosta de Baix
Fogars de la Selva

Camí de Can Xapellí, 11
    Veïnat de Can Roca

Jordi Montlló Bolart

L’actual casa és moderna, construïda damunt l’antiga. Està ubicada entre ca l’Aiguader i Can Xapellí i és de planta rectangular. Consta de planta baixa i pis. La coberta és de teules àrabs a dues aigües, amb ràfec i carener perpendicular a la façana principal, orientada a sud-oest.

Creiem que cal referenciar-la perquè a través de les dades recopilades per Jaume Fugarolas i Josep Vilà (2007), ens ajuden a entendre l’evolució social i econòmica del municipi entre els segles XIX i XX.

Segons el cadastre de 1862, la casa rep el motiu de Can Miquelet, probablement degut al nom del seu propietari, Miquel Illas Murguera (originari de Tordera, vidu de Teresa Bruguera, de Grions, morta l’any 1880). A més de la casa es declaren cinc quarteres de terres, entre dues de bosc de gavella, dues i mitja de terra erma i mitja de secà. El matrimoni tindrà  varies filles i un fill: Rosa (1845), Josepa (?), Gràcia (1851), Agustí (1855) i Maria (1858).

A la casa, amb el pare hi viurà la tercera de les filles, Gràcia, que l’any 1877 es casa amb Manel Serra i Vinyoles (†1916), de Cal Cerdà. Miquel Illas mor l’any 1896 amb vuitanta-tres anys, però la parella continuarà vivint-hi amb els seus fills: Maria (1877), la Rosa (1881), l’Enric (?), en Josep (?) i en Joaquim (1888).

D’aquests fills, qui es quedarà a la casa serà en Josep Serra, que es casarà amb Concepció Llobet. La parella té varis fills (Joaquima, Àngela, Daniel, Joaquim, i les bessones, Maria i Montserrat).

La casa continua passant de pares a fills. Als inventaris parroquials de 1940 i 1945 hi habiten el matrimoni Josep Serra Illas i Concepció Llobet Nonell amb els seus fills, Daniel, Maria i Montserrat. L’any 1954, la Montserrat es casa amb Salvador Coll i Matamala, de Calella, amb qui tindran dos fills, l’Antoni (1954) i en Josep (1956). L’any següent la família es trasllada a viure a Calella. La casa, potser va quedar a l’abandó, ja que consta com a ensorrada. Damunt de les seves restes s’hi construí la casa actual.